Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

Dit Britse onderzoek stelt van wel.

Is het eten van 10 porties groenten en fruit per dag hét geheim voor een lang leven?

Dat fruit en groenten gezond zijn, staat buiten kijf. Volgens een onderzoek van de School of Public Health aan Imperial College London heb je echter meer dan an apple a day nodig om the doctor away te houden. Het eten van maar liefst tien porties fruit en groenten per dag zou volgens de Britse wetenschappers leiden tot een vermindering van het aantal vroegtijdige overlijdens met 7,8 miljoen (!) per jaar.

Een portie = 80 gram

Voor zij die amper een mandarijntje per dag achter de kiezen weten te steken: no stress. Tien porties groenten en fruit is niet hetzelfde als tien stuks. Een portie staat namelijk gelijk aan 80 gram. Volgens de Britse onderzoekers zou je dus dagelijks 800 gram groenten en fruit moeten eten. ‘De onderzoeksresultaten tonen aan dat vijf porties groenten en fruit eten goed is, maar dat tien porties per dag nog beter is', argumenteert Dr. Dagfinn Aune, die het onderzoek leidde, de stelling. 
De onderzoeksresultaten tonen aan dat vijf porties groenten en fruit eten goed is, maar dat tien porties per dag nog beter is.

2,5 porties vs. 10 porties

Ter vergelijking: wie maar 2,5 porties fruit of groenten per dag eet, loopt 16 % minder kans op hartziekten, 18 % minder kans op een beroerte, 13 % minder kans op hart- en vaataandoeningen, 4 % minder kans op kanker en 15 % risico om vroegtijdig te sterven. Zeker niet slecht.
 
Wie echter 800 gram groenten en fruit naar binnen speelt, loopt 24 % minder risico op een hartziekte, 33 % minder kans op een beroerte, 28 % minder kans op cardiovasculaire aandoeningen, 13 % minder risico op kanker en 31 % minder kans op vroegtijdig overlijden. 
 

fruit

Niet alle groenten en fruit zijn gelijk

Het onderzoek stipt ook aan dat niet alle groenten en fruit gelijk zijn. Wil je jezelf behoeden voor hartzieken en beroertes, dan eet je het best appelen, peren, citrusvruchten en groene bladgroenten als spinazie, sla en witloof en kolen als bloemkool en broccoli
Het is bewezen dat fruit en groenten het cholesterolniveau en de bloeddruk doen dalen en onze bloedvaten en immuunsysteem versterken.
Om kanker te vermijden, opteer je dan weer beter voor groene, gele en oranje groenten als wortelen en paprika's en kolen.
 
‘Het is bewezen dat fruit en groenten het cholesterolniveau en de bloeddruk doen dalen en onze bloedvaten en immuunsysteem versterken’, aldus Aune. ‘Dat kan te maken hebben met hun complexe keten van voedingsstoffen. Zo bevatten ze bijvoorbeeld veel antioxidanten, die DNA-schade beperken en zo het risico op kanker beperken.’
 

Groenten en fruit zijn níét hetzelfde als vitaminesupplementen

En nee, vitaminesupplementen slikken, is níét hetzelfde als groenten en fruit eten. Volgens de onderzoekers zijn de voordelen van fruit en groenten ‘niet in een potje te vatten’. ‘Het is het totaalpakket van heilzame voedingsstoffen in groenten en fruit dat goed is voor de gezondheid’, meent de Britse dokter. ‘Antioxidanten in pilletjesvorm of vitaminesupplementen verminderen het risico op ziektes niet, zo heeft onderzoek aangetoond.’
Antioxidanten in pilletjesvorm of vitaminesupplementen verminderen het risico op ziektes niet.
‘Deze studie toont aan dat een hoge inname van fruit en groenten enorme gezondheidsvoordelen biedt’, concludeert Aune. ‘We moeten proberen om ze meer in ons voedingspatroon te integreren.’ De boodschap mag duidelijk zijn: eat your veggies, people!
 

via GIPHY
Bron: De Redactie
 

Ook van deze zaken zou je langer leven: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '