Home Body & Mind Flair test uit: één week lactosevrij (UPDATE)

Flair test uit: één week lactosevrij (UPDATE)

Wat deed het met mij?

Flair
Mijn eerder aangekondigde week zonder koesap zit erop, lieve jongens en meisjes. Hoe beviel het mij? Wandel ik op dit eigenste moment, gevolgd door een belachelijk lange bruidssleep, naar het altaar toe? Alwaar mijn verloofde – Heath Ledger, uiteraard – me hunkerend staat op te wachten?

Ik val met de deur in huis: neen. Ik zit op de Flairredactie. En er is hier in de verste verte geen altaar te bespeuren. Mijn lactosestaking heeft me verdorie geen stap dichter bij Heath gebracht.

koffie

Alle gekheid op een stokje: een kleine nuance is hier op zijn plaats. Mijn echte verwachtingen lagen niet torenhoog. En dit is niet omdat ik geen hoge pet opheb van sojaproducten of lactosevervangers in het algemeen. Ik ben er zelfs absoluut van overtuigd dat sojaproducten – afgezien van de mierzoete varianten – op lange termijn niets dan goeds kunnen doen voor een mens zijn gezondheid. Toegegeven: sojacappuccino is zelfs lekkerder dan een gewone cappuccino.

Als je de voedingswaarden van melk- en sojaproducten nog maar naast elkaar legt, zie je al een kleinere hoeveelheid verzadigde (slechte) vetten en suikers bij de sojaproducten. Gezien ik nooit de gewoonte had om driemaal daags een koe leeg te zuigen, is de verandering van lactose naar soja voor mijn lichaam niet verbijsterend groot. Het is wel zo dat de positieve voedingswaarden die mijn lichaam kreeg, nagenoeg onveranderd bleven, gezien de goede voedingswaarden die soja- en melkproducten gemeenschappelijk hebben. Niets dan lovende woorden over die sojarakkers, dus!

cool

© Giphy

Ik merk helaas geen veranderingen op aan mijn huid, spijsvertering of gewicht. Ten eerste is een week uiteraard te kort. Ten tweede blijk ik, afgezien van koeken, helemaal geen lactosevreter te zijn. De dosissen lactose die ik verving door soja, zijn dus simpelweg te klein. Ook een gesprek met een diëtiste van Alpro, wees uit dat deze verandering voor een niet-lactose-intolerant persoon niet veel verschil kan maken. Gezonder is het wel, maar broodnodig is het dus niet.

quinoa

Voor personen die lactose-intolerant zijn of gewoon bewuster willen eten en drinken, heb ik vrij goed nieuws – althans als je er geen kaas- of koekenverslaving op nahoudt. Een lactosevrij dieet is namelijk best te doen. Er zijn trouwens écht wel voldoende lactosevrije merken op de markt die lekkere én voedzame variaties op lactoserijke producten aanbieden. Als je uit eten gaat is het uiteraard, zoals bij elk dieet, moeilijker om iets van de menukaart te kiezen. Of wanneer Pierre Marcolini met zijn nieuwe eclairs de redactie binnenzeilt…

 

A photo posted by Flair België (@flairbelgie) on

Gezien ik liever geen meute vuurspuwende lactose-intolerantenaars op mijn dak wil, wil ik benadrukken dat ik slechts een week lactosevrij at en dus niet levenslang mijn koeken en andere etenswaren hoef te missen. En zelfs in deze ene week waren er producten die ik echt miste en die ik dus vanavond in ongezien, onmenselijk overdreven porties in mijn mond ga schuiven. Ik moet besluiten dat een leven zonder koeken, cake en yoghurt me zwaar zou vallen.

ontbijt

Voor zij die nog steeds aan het lezen zijn – waarvoor dank – zal ik afsluiten met een duidelijk besluit. Een lactosevrij dieet is haalbaar, maar absoluut niet noodzakelijk als je niet lactose-intolerant bent. Een teveel van een bepaalde voedingsstof is nooit goed, maar het weglaten uit je dieet is zo mogelijk nog slechter voor je. De YouTubedames die bij hoog en bij laag zweren dat ze een babyhuidje kregen van hun lactosevrij dieet, zijn gewoon lariekoekverkopers – lactosevrije lariekoeken, uiteraard. Tenzij ze voorheen meerdere kilo's kaas per dag opknabbelden, is de kans vrij klein dat het weglaten van lactose uit hun dieet, hun huid of gewicht rechtstreeks zou beïnvloeden. Hopelijk heb ik hierbij enkele vragen kunnen beantwoorden. En euhm, schol!

orange

© Giphy

Hier vind je het vorige artikel en alle #flairtestuit-artikels van de voorbije weken.

Met dank aan: Alpro België

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.