Home Body & Mind Denk na over elk aspect van je sportoutfit

Denk na over elk aspect van je sportoutfit

Sporten in een oversized T-shirt? Think again

Veer
De kledij die je draagt tijdens het sporten heeft een invloed op je sportprestatie. Aangepaste sportkledij zorgt namelijk voor een goede vocht- en temperatuurregeling zodat je lichaam niet oververhit raakt of uitdroogt.

Regen of zon? Pas je kledij aan!

Je kiest best niet voor een T-shirt dat bestaat uit 100% katoen. Katoenen kledij absorbeert zweet waardoor je kledij nat wordt tijdens het sporten. Bij warm weer vermijd je beter zwarte kledij zodat je lichaam niet oververhit raakt. Bij koud weer is kleding in laagjes het meest geschikt: de binnenste laag (kies voor lichtgewicht polyester) trekt het vocht weg van de huid en stuwt het naar de buitenste lagen. De middelste laag (kies voor polyester, fleece of wol) zorgt voor isolatie. De buitenste laag laat het vocht verdampen en houdt wind en regen tegen.

Sporten in een oversized T-shirt? Think again

Grijpen naar een oversized T-shirt en een wijde broek is geen goed idee. Oeps, guilty! Je kleding moet wel genoeg bewegingsvrijheid bieden, maar té loszittende kledij kan onder andere leiden tot wrijving (met huidirritatie als gevolg), vallen, vasthaken of een ongemakkelijk gevoel tijdens het sporten. Ook naden, ritsen en knopen vermijd je best. En je juwelen laat je thuis.

Een sportbeha is geen overbodige luxe. Het is niet bepaald sexy, maar echt een must tijdens het sporten. Een sportbeha is niet alleen veel, veel, véél comfortabeler dan een gewone beha, hij voorkomt ook dat je hangborsten krijgt door het vele gewiebel. Het kan ook pijnlijk zijn om te sporten zonder goede ondersteuning. Gelukkig moet je er geen honderden euro’s aan uitgeven en bestaan er ondertussen ook al leukere exemplaren.

These shoes are made for running

Aangepaste schoenen zijn enorm belangrijk. Ongeschikte schoenen leiden vaak tot blessures aan de rug en de gewrichten van de enkels, knieën of heupen. Maar let op tijdens de shoe shopping: niet alle sportschoenen zijn geschikt voor alle sporten. Verder moeten je sportschoenen voldoende schokdemping, grip en steun bieden.

Onderhoud je sportschoenen goed en vervang ze op tijd. Hoe snel je ze moet vervangen hangt af van het type ondergrond, je gewicht, je loopstijl en het aantal afgelegde kilometers.

Ook de kousen die je draagt kunnen een invloed hebben op je sportprestatie. Ze moeten goed passen zodat ze geen wrijving en dus geen blaren veroorzaken. Ze moeten het zweet doorlaten en het niet absorberen. Vermijd dus best sokken uit 100% katoen.

Rood, de kleur van… goede sportprestaties?!

Wetenschappers Russel Hill en Robert Barton (University of Durnham, Engeland) analyseerden de uitslagen van vier vechtsporten tijdens de Olympische Spelen in Athene. En wat blijkt? Sporters die rood droegen, wonnen vaker.

Ook tijdens het EK voetbal van 2004 analyseerden ze de resultaten. Ook hier presteerden de teams in het rood over het algemeen beter. Wat ook bleek, is dat de kleur alleen een rol speelt als de teams aan elkaar gewaagd zijn. Als er een duidelijk niveauverschil is tussen de teams, dan maakt de kleur niet uit.

Rood straalt kracht, energie en zelfvertrouwen uit. De rode kleur heeft geen invloed op je individuele sportprestaties, maar op die van je tegenstander. Bij rood denken we onbewust aan gevaar en stoppen. De kleur zou dus een verlammend effect hebben op je tegenstander. Goed nieuws voor de Rode Duivels dus!

Bron: Gezond Sporten

Flair zorgt elke dag van maart voor een beetje meer mindfulness in je leven. Week 4 van Mindful Maart draait rond bewust sporten. Bekijk hier de Mindful Maart-kalender om te kijken wat je deze week te wachten staat!

 
Lees hier alle artikels van Mindful Maart.