Home Body & Mind De wetenschap achter een bitchy resting face

De wetenschap achter een bitchy resting face

Aha!

‘Lach eens’ of ‘Ben je boos’: je hebt het al vaak te horen gekregen. Je bent nochtans perfect gelukkig, maar helaas denkt je gezichtsuitdrukking daar anders over. Het klinkt een beetje alsof jij last hebt van een bitchy resting face. Heb jij je soms al afgevraagd waarom dit precies komt? Wel, de wetenschap komt met het verlossende antwoord.

Twee wetenschappers hebben onderzocht waarom jouw gezichtsuitdrukking er ‘bitchy’ uitziet, terwijl dit bij je beste vriendin nooit het geval lijkt. Jason Rogers en Abbe Macbeth maakten hierbij gebruik van ‘face mapping’, een software die data van meer dan 10.000 menselijke gezichten bevat. Zo willen ze de wetenschap achter het fenomeen 'bitchy resting face' onderzoeken.
 

Hoe gaat de software in zijn werk? Er worden meer dan 500 punten aangeduid op je gezicht, die vervolgens worden beoordeeld op acht verschillende emoties: blijheid, verdriet, woede, angst, verrassing, walging, minachting en een neutrale gezichtsuitdrukking.
 

Niet alleen vrouwen hebben er last van

Het team kwam zo tot de vaststelling dat een neutrale gezichtsuitdrukking het meeste voorkomt. Vervolgens gingen ze hun theorie testen bij celebs die een BRF hebben, bijvoorbeeld Kristen Stewart. Hier kwam de uitdrukking minachting het meeste naar voren. Dit ziet het programma aan bepaalde kenmerken, bijvoorbeeld een lip die een beetje naar beneden hangt en ogen die lichtjes toegeknepen zijn.
 

Bovendien hebben niet alleen vrouwen last van een bitchy resting face. Het komt ook voor bij mannen, bijvoorbeeld bij Kanye West (no surprise there). Toch wordt BRF in het dagelijkse leven vaak enkel opgemerkt bij vrouwen. Een verklaring is dat de druk om gelukkig te zijn bij vrouwen hoger ligt dan bij mannen.

Ook dit werd wetenschappelijk bewezen: