Home Body & Mind De laatste taboes

De laatste taboes

7 dingen die we nog steeds doodzwijgen

Er zijn geen taboes meer. Dat denken we graag, maar zijn we wel zo vrijgevochten? Zou jij het durven te bekennen als je geen plezier beleefde aan seks? En hoeveel van de tienduizenden jonge Vlaamse vrouwen met incontinentie ken jij? De taboes zijn de wereld nog niet uit.
“Het is best mogelijk dat je tegenwoordig net zo veel taboes hebt als vroeger”, zegt researcher Marcel Maassen, die een onderzoek deed naar taboes in Nederland. “Alleen is het wel duidelijk dat de aard van de taboes verandert. Als een taboe verdwijnt, wordt vaak het tegendeel taboe. Ooit was het totaal not done om topless op het strand te liggen, maar rond 1980, het hoogtepunt van de toplesshype, zou je voor preutse trut zijn uitgemaakt als je in een badpak ging zonnen.” Ook op de Flairredactie zagen we dat taboes veranderen. In 1984 was een echtscheiding nog zo opzienbarend en 'verboden', dat het op onze cover belandde. In datzelfde jaar werd een artikel op de voorpagina aangekondigd met de vraag: “Hoe praat je met je kind over seksualiteit?” Geen onbelangrijke vraag, maar het lijkt ons vandaag de dag niet echt nieuw of straf.
 
Maar laat je dus niet misleiden: er zijn nog altijd taboes, het zijn er gewoon andere. Vroeger was het heel ongewoon dat een vrouw voor haar carrière ging – tegenwoordig is het taboe als een hogeropgeleide vrouw níét ambitieus is en liever huisvrouw wordt. Waarom denken we dan zo graag dat we taboevrij zijn? “Mensen zien vooral hun vrijheden”, aldus Maassen. “Roken is bijvoorbeeld veel meer taboe dan veertig jaar geleden, toen er nog op kantoor werd gerookt en mensen sigaretten trakteerden voor hun verjaardag, bijvoorbeeld.” 
 
Het lijkt erop dat de mens niet zonder taboes kan. Maar wat zijn dan dé taboes voor jonge vrouwen anno 2013? We verzamelden enkele dappere getuigenissen van jonge vrouwen die ook nu nog op een taboe botsen. De rode draad: ze voelen zich vaak erg geïsoleerd, net omdat het onderwerp zo gevoelig ligt. Meer openheid zou hun leven toch al iets makkelijker maken.
 
7 vrouwen vertellen moedig en open over hun taboe, deze week in Flair.

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.