Home Body & Mind De juiste hap op het juiste uur

De juiste hap op het juiste uur

Hoe laat is het?

Corbis
Wist je dat het tijdstip dat je eet bijna even belangrijk is als wat je eet? Je lichaam heeft namelijk haar eigen timing om energie te verwerken. Zo zet je je eetklok op punt.

's Ochtends

Wanneer je opstaat, heb je meer enzymen om vet en eitwitten te verwerken dan later op de dag. Bovendien is je lichaam leeg na een nachtje slapen, dus extra energie is meer dan welkom. Kies daarom voor kaas en boter, dit zijn vetten die je mag eten en je op gang kunnen helpen. Eet er ook bruinbrood bij om je spijsvertering lang genoeg bezig te houden. Laat confituur en koffiekoeken liever staan. Hierin zitten alleen snelle suikers die je na een uurtje helemaal futloos laten voelen.

's Middags

Je vertering is nog steeds aan een flink tempo aan het werken. Kies nu dus voor wit vlees dat je makkelijk kan verteren, maar je wel prima kan voeden. Als je zin hebt in frieten, dan eet je ze beter op de middag. Nu kunnen ze nog afgebroken worden. Laat wel het dessert staan, anders riskeer je een zware post-lunch-dip en heb je zeker een middagdutje nodig.

Om vier uur

Ongeveer vier uur na je lunch mag je je aan een insulinepiek verwachten. Dit wil zeggen dat je je lichaam opnieuw moet voeden, en als je toch voor zoetigheid wil gaan, is dit het moment! Noten, zaden of fruit zorgen voor een prima tegengewicht om je insuline aan het werk te zetten.

's Avonds

Net zoals de rest van je lichaam, gaat ook je vertering het wat rustiger aan doen. Maak het jezelf gemakkelijk en kies voor (lichte) eiwitten en groenten: een slaatje met vis, volkoren pasta met tomatensaus… De kaas die we er vaak rijkelijk bovenop strooien, laat je liever weg als je je cholesterol onder controle wil houden.

Lees ook:

Goedkoop gezond eten: het kan!

4 dingen die je niet mag eten als je minder puistjes wil

5 x eten waar je moe van wordt