Home Body & Mind Daarom moet je mindful sporten een kans geven

Daarom moet je mindful sporten een kans geven

Sporten in 2016: poging nr. 5643

Veer
Sporten. Of je er nu van houdt of er een hekel aan hebt, het is onmisbaar voor een gezond leven. Ben je net als vele anderen al duizend-en-een keer opnieuw begonnen met het zoveelste trainingsprogramma of ligt je fitnessabonnement onder het stof? Probeer het toch nog één keer, maar deze keer op een bewustere manier.

Bewust sporten klinkt niet erg aantrekkelijk, maar de voordelen die het met zich meebrengt zijn dat wel. Sporten wordt effectiever en makkelijker als je het op een mindful manier doet. Het zorgt er ook voor dat je niet over je eigen grens gaat. Laat je niet leiden door het doel dat je vooropgesteld hebt, maar concentreer je volledig op de beweging.

Hoe doe je dat dan precies?

Het belangrijkste is dat je in het moment blijft en denkt aan het hier en nu. Focus je op je huidige work-out en niet op toekomstige work-outs. Denk niet aan hoe lastig het is, maar concentreer je op de spieren die je gebruikt. Laat je niet afleiden door je smartphone, je tv of muziek.

Vind je het moeilijk om je gedachten niet te laten afdwalen? Kies dan een punt in je lichaam – bijvoorbeeld een spier die je aan het trainen bent, of je voeten als je aan het lopen bent, en focus je er volledig op.

Vind je het saai in de fitness, maak dan een spelletje van het focussen: hoe lang kan je het focussen volhouden? Hoeveel oefening kan je doen zonder afgeleid te raken? Wanneer je gedachten dan afwijken – wat trouwens heel normaal is, probeer je je opnieuw te focussen op het hier en nu en op je lichaam.

Bewust sporten is dus eigenlijk heel simpel uitgelegd: doe wat je normaal zou doen, maar dan met 100 % aandacht en focus.

Test het zelf uit: probeer mindful hardlopen

Sta voordat je begint te lopen even stil. Adem een paar keer rustig in en uit. Dat zal je helpen om tot jezelf te komen en zo ga je je beter kunnen concentreren. Geen muziek tijdens het lopen: zo kan je je ademhaling beter in de gaten houden. Focus je op je hele lichaam. Voel je lichaam van top tot teen. Ga je ledematen en romp systematisch na. 

Na dat alles begin je met sporten. Voel van binnenuit welke spieren je gebruikt. Concentreer je op het rekken en trekken van je spieren en voel wat het met je doet. Voel of je schouders opgetrokken of ontspannen zijn en ontdek hoe je armen vanzelf meebewegen.

Blijf gedurende je hele work-out zo veel mogelijk letten op de sensaties in je lichaam. Na afloop sta je weer stil en adem je een paar keer bewust in en uit.

Flair zorgt elke dag van maart voor een beetje meer mindfulness in je leven. Week 4 van Mindful Maart draait rond bewust sporten. Bekijk hier de Mindful Maart-kalender om te kijken wat je deze week te wachten staat!

 
Lees hier alle artikels van Mindful Maart.