Home Body & Mind 6 manieren om je vriendin met borstkanker te helpen

6 manieren om je vriendin met borstkanker te helpen

Corbis
Heb jij een vriendin die getroffen is door borstkanker en wil je er voor haar zijn, maar weet je niet goed hoe je dat het beste doet? Zes tips om haar te steunen, haar bestie te zijn en haar te laten voelen dat ze de strijd niet alleen moet aangaan.

1. Luister

En neem dat maar heel letterlijk. Je kan je vriendin vertellen dat ze met àlles wat er door haar hoofd schiet bij je terecht kan. En dan is het een kwestie van te luisteren. Probeer niet te snel met oplossingen of je mening te komen. Luister gewoon. Met een doos cleenex binnen handbereik.

2. Hou het luchtig en optimistisch

Soms kan lachen zo'n deugd doen, zelfs – of helemaal – in een moeilijke periode. Daarom: maak er je persoonlijke missie van je vriendin vaak genoeg te laten lachen en ontspannen. Je bent niet de enige die het op die manier doet, er zijn genoeg mooie voorbeelden te vinden op het net. Een beetje inspiratie:  'Bob, de man met de roze tutu’.

3. Laat zien dat je van haar houdt

Natuurlijk hoort het bij vriendschap om te tonen dat je elkaar graag ziet. Maar dit moment, wanneer zij ziek is, is helemaal een tijd van het tonen van je liefde en jullie band. Breng eens bloemen mee, stop een lief kaartje in haar bus, organiseer een avondje met haar favoriete eten en de mensen die ze het liefste ziet, … Hele kleine dingetjes, maar ze geven zoveel kracht. Net wat zij nu kan gebruiken.

4. Help haar te begrijpen dat ze hulp nodig heeft

Vrouwen zijn meestal gevers. Hulp krijgen is voor ons, ladies, niet makkelijk. Dring je een beetje op als het moet, overtuig haar en maak haar boven alles duidelijk dat je er nu voor haar bent. Ze kan je later bedanken zoveel ze wilt!

5. Help haar het leven zo normaal mogelijk te maken

Als je vriendin een gezin heeft, zal ze het daar waarschijnlijk moeilijk mee hebben. Ze wil gewoon de mama zijn die ze altijd was, maar dat lukt niet altijd tijdens zo'n ziekteproces. Help haar daarmee. Vraag niet wat je kan doen, maar breng een pot soep langs. Spreek af om haar kinderen een zaterdag mee op sleeptouw te nemen. Het zijn cadeautjes in moeilijke tijden, geloof ons.

6. Organiseer een ‘haar-afscheidsfeestje’

Een van de dingen die vrouwen met borstkanker het allermoeilijkste vinden, is het verliezen van hun haar. Misschien kan je haar helpen om dat afscheid iets dragelijker te maken? Zorg dat je bij haar bent, en volg haar ritme. Wat wil ze graag? Misschien kunnen jullie nog een aantal hele mooie foto's mét haar eigen haardos maken, of heeft ze zin in zoet en haal je cupcakes en ijs in huis. Geef haar gewoon het gevoel dat het oké is dat ze er verdrietig om is, dat verzacht al een heleboel. En laat haar weten dat ze er goed uitziet, no matter what.

Voor meer informatie en om de strijd tegen borstkanker te steunen, surf snel naar www.pinkribbonboezemvriendinnen.be.

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.