Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Corbis

Het verschil tussen jaloerse mannen en vrouwen

Je lief dat te veel bij die ene knappe brunette rondhangt... Of die blonde vamp, die nét iets te veel aandacht heeft voor zijn stoere borstkas... Dan voel je het in je binnenste al eens borrelen. Jaloezie: we hebben er allemaal soms last van. Maar is jaloezie eigenlijk anders bij mannen dan bij vrouwen?

Twee researchers wilden weten wat het verschil is tussen mannen en vrouwen, als het om jaloezie gaat. David Frederick (Chapman University) en Melissa Fales (UCLA) vroegen zich af of het klopt dat mannen sneller jaloers zijn als het om seks gaat, terwijl vrouwen jaloerser zouden zijn op emotioneel vlak. Maar liefst 64 000 mannen en vrouwen ondervroegen ze. De vraag luidde: wat vind jij het ergst? Je partner die het bed deelt met iemand anders, maar niet verliefd is? Of je lief dat wel verliefd is op een ander, maar daar geen seks mee heeft?

 

De antwoorden waren verrassend: 54% van de mannen vond het erger als hun lief seks had met een ander. Bij de vrouwen echter vond amper 35% seksueel bedrog erger. 

 

De verklaring voor dat opvallende cijfer? Die zochten de onderzoekers bij de evolutie. Vóór de uitvinding van de DNA-test kon een man immers nooit met zekerheid weten of een kind van hem was. En omdat een kind opvoeden een hele verantwoordelijkheid is, wil een man natuurlijk liever niet het kind van een ander grootbrengen. (Let wel, we spreken in termen van voor de evolutie. Stiefpapa's zorgen uiteraard wél met verantwoordelijkheid en engagement voor de kinderen van hun vriendin.) Dus zelfs als een kind het laatste is waar jij en je lief aan denken, is hij er onbewust tóch mee bezig, als hij jaloers is... Een overblijfsel uit het pre-DNA-test-tijdperk!

 

Omgekeerd willen vrouwen liever niet in de steek gelaten worden, om dan uiteindelijk de zorg voor de kinderen in hun eentje te moeten dragen. Is een man niet emotioneel gebonden aan een vrouw, dan is de kans groter dat hij vertrekt.  

 

Naast de evolutionaire verklaring beweren de onderzoekers ook dat een man liever geen cheating partner wil, omdat hij dan aan zichzelf twijfelt in bed. Vrouwen daarentegen willen zich emotioneel verbonden voelen met een man. Wordt die verliefd op een ander, dan wankelt die emotionele band.

 

Meer lezen?

Test: Ben jij soms stikjaloers?

Test: Ben jij een jaloerse bitch?

Bewezen: de pil maakt vrouwen jaloers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '