Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Keri liwi via Unsplash

Voeg jij bijvoorbeeld olijfolie toe aan je pot kokende pasta?

OEPS: deze 6 pastafouten maak jij ongetwijfeld ook

Robine van Tilburg
Robine van Tilburg chef online
Wij houden van pasta en pasta houdt van ons. Zo simpel is het. Moest het wettelijk toegestaan zijn, we zouden elkaar zonder twijfel het jawoord geven. En tóch behandelen we onze koolhydraatrijke verloofde nog niet altijd correct. Deze zes pastafouten maak jij vanaf nu nooit meer!

 

1. Olijfolie bij het water voegen

 

Als je je pasta gaar kookt in een kookpot die voldoende ruim is, is er geen reden om extra olijfolie bij het water te voegen. Op zich kan het geen kwaad, maar het is gewoon absoluut overbodig. Spaar die portie olijfolie liever om er een lekker pesto of dressing mee te maken.

 

2. Een te kleine kookpot gebruiken

 

Als je je pasta gaar wil koken, is het van groot belang om een ruime kookpot te gebruiken met voldoende water in. Zo wordt de pasta gelijk gaar én gaat hij niet aan elkaar plakken – zonder dat je daarvoor een liter olijfolie moet verspillen.

 

3. De kookpot vullen met warm water

 

Het is verleidelijk om je kookpot gewoon te vullen met warm water en de pasta al meteen toe te voegen, maar toch laat je koud water best even volledig koken. Zo geef je de bacteriën die zich soms in leidingwater bevinden, geen kans om tot bij je pasta te komen.

 

4. Onvoldoende zout bij het water voegen

 

Voeg altijd voldoende zout bij het water waarin je je pasta gaar kookt. Een kleine vergelijking: in principe zou het water waarin je pasta vertoeft even zout moeten zijn als zeewater. Wow!

 

5. De instructies op de pastaverpakking opvolgen

 

Wij Vlamingen spelen liefst op veilig en volgen de instructies die de verpakking van de pasta ons geeft. En toch zou je beter je eigen zintuigen gebruiken. Om pasta al dente te kunnen serveren, moet hij vaak minder lang garen dan de verpakking aangeeft. Gewoon zelf een paar keer je tanden in de pasta zetten, is de boodschap. We willen geen zachte moes, maar ook geen keiharde stengels.

 

6. De pasta spoelen

 

We raden het absoluut af om je pasta achteraf te spoelen met water. Het zetmeel dat zich in de pasta bevindt, kan nadien je pastasausje binden. Als je je pasta spoelt, kan een groot deel van dit zetmeel verloren gaan. We raden zelfs aan om een 100 ml kookvocht te bewaren en onder je pasta te mengen wanneer je de saus erbij voegt. Zo zullen de pasta en de saus een mooier geheel vormen.

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '