Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© J by unsplash

Dop jij de rijst ook steevast in sojasaus? Dan is het net als ons tijd voor een les sushi-etiquette.

Waarschijnlijk eet je sushi al heel je leven op de foute manier

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Het is vandaag International Sushi Day en wij houden enorm van deze lekkernij, maar waarschijnlijk eten we het al heel ons leven op de foute manier. Ontdek hier hoe je het wel goed doet en verorber die boot de volgende keer als een pro.


Wij zijn gek op sushi en we beginnen al spontaan te watertanden als we nog maar denken aan die heerlijke rolletjes rijst met zalm, tonijn of avocado. We kunnen al lang niet meer op onze twee handen tellen hoeveel boten met de Japanse lekkernij we al verslonden, en toch eten we ons lievelingsgerecht al die tijd al op de verkeerde manier. Dop jij de rijst ook steevast in sojasaus? Dan is het net als ons tijd voor een les sushi-etiquette.

1. Chopsticks


Wrijf de stokjes of chopsticks nooit tegen elkaar. Sommigen doen dit om loszittende stukjes hout te verwijderen, maar de chef beschouwt dit als onbeleefd. Zelfs als je ze niet gebruikt, leg je ze op het porseleinen houdertje (als er eentje op tafel staat). Ook als je klaar bent met eten, plaats je de stokjes in het houdertje.

2. Sushiboot


Eet je een sushiboot met vrienden, dan moet je de achterkant van je chopsticks gebruiken om iets van de schotel te nemen en niet de kant die je al in je mond stak bij je vorige hap.

3. Wasabi


Meng de wasabi niet met de sojasaus in het schoteltje tot een soepje. Het groene pikante goedje wrijf je op de nigiri, dat is een langwerpig stukje rijst met topping. De juiste hoeveelheid wasabi bepaalt de chef traditioneel, maar vandaag de dag is het een kwestie van persoonlijke smaak. Schieten je ogen vol tranen, dan heb je waarschijnlijk te veel genomen. Een goede tip in dat geval is snel door je neus ademen in plaats van door je mond.

4. Handen


Nigiri mag je met je handen eten. Sashimi, stukjes rauwe vis, mag je uitsluitend met je chopsticks in je mond steken.

5. Sojasaus


Nigiri dop je eigenlijk enkel met de viskant in sojasaus en niet met de rijstkant. De rijst absorbeert te veel sojasaus waardoor het geheel anders te zout smaakt.

6. Nigiri


Nigiri eet je in één hap, je bijt er geen stukjes van. Een uitdaging bij grote rolletjes, maar het bespaart je heel wat geknoei.

7. Gember


De gember eet je niet samen met de sushi, maar tussen twee soorten sushi door. Het is een soort schoonmaakmiddeltje voor je mond, zodat je de verschillende vissmaken goed blijft proeven.

8. Klemmen


Prik je stokjes nooit in een stukje sushi, maar klem het hapje handig tussen de twee chopsticks. Oefening baart kunst!

9. Volgorde


Om de smaken optimaal tot zijn recht te laten komen, eet je de stukjes sushi best in een bepaalde volgorde. Je begint best bij witte vis, dan zilver en rood. Daarna ga je over naar vettere vis zoals zalm of tonijn en je eindigt best met rolletjes waar ei in zit.

Zo. Dat weet je dan voor vanavond. Smakelijk!

Lees ook:


 

Do not rub your chopsticks together. When not in use they should be placed parallel to yourself on the holder (if there is one) or on the shoyu dish. They should also be placed there when finished with your meal. – See more at: http://www.sushifaq.com/basic-sushi-experience-information/how-to-eat-sushi-sushi-etiquette/#sthash.UwURGLMa.dpuf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '