Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

Nog maar eens bewezen: ontschminken is een must

Wake-upcall: dit gebeurt er met je huid als je gaat slapen met make-up

We hebben het allemaal wel eens een keertje voor: gaan slapen zonder jezelf te ontschminken. Op zich lijkt dit geen probleem en zal één keertje wel geen kwaad kunnen, althans dat denken we. Want zelfs die ene keer jezelf niet ontschminken kan je huid beschadigen. 

Dermatoloog Jeannette Graf vertelt ons dat hoe vaker je slaapt met make-up, hoe groter de kans dat je huid beschadigd is. Onze huid functioneert net als de rest van ons lichaam op een bepaald ritme, een circadiaans ritme. Dit is een biologische ritme dat ongeveer 24 uur duurt. Onze huid vernieuwt zich bijvoorbeeld 's nachts. Het dragen van make-up kan die vernieuwing tegenhouden en zo raakt je huid beschadigd.

 

Primer

Door een nachtje te slapen met primer, laat je de bacteriën van die dag op je huid zitten. Je kan primer het beste 's morgens aanbrengen op een goed gereinigde huid.

 

Foundation

We brengen foundation meestal aan in een dikke laag boven andere verzorgingsproducten, zoals dagcrème. De foundation wordt door de dag blootgesteld aan verschillende bacteriën, schimmels, milieuverontreinigende stoffen en mijten. Dit stopt eveneens de vernieuwing van de huid en kan resulteren in de afbraak van collageen, wat dan weer leidt tot rimpels en verstopte poriën. Uiteindelijk kan je hier acne van krijgen, en dat willen we zeker niet.

 

Mascara

Mascara verstopt de follikels en zorgt voor een geirriteerde huid. Daardoor kan er een zwelling ontstaan die kan leiden tot blefaritis, een ontsteking van de oogleden. Ook kan mascara je wimpers broos maken. 

 

Lippenstift

Slapen met lippenstift kan je lippen uitdrogen. Het beste dat je kan doen is voor het slapengaan je lippen scrubben met een reinigingsdoekje en daarna een een goede lippenbalsem aanbrengen. 

Een tip die we kunnen meegeven om dat ontschminken wat makkelijker te maken is reinigingsdoekjes op je nachtkastje leggen. Zo kan je snel in je bed je make-up eraf halen en blijft je huid zuiver en gezond.

 

Bron: Women's Health NL

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '