Romp verzwakt
Voor je begint te twijfelen aan alles wat je weet: de Titanic is wel degelijk op een ijsberg gebotst. Maar Molony vertelt in een nieuwe documentaire dat die botsing waarschijnlijk niet zo hard was als werd gedacht. Doordat er volgens hem al vóór het vertrek van het schip op 10 april 1912 een brand woedde in het schip, die de bemanning maar niet onder controle kreeg, was de romp fel verzwakt. Door de hoge temperaturen zou de sterkte van het staal met zo'n 75 % afgenomen zijn. Een kleine botsing was dan ook genoeg om de romp te doen scheuren en een ramp te veroorzaken.
Bewijzen?
Onderzoeksjournalist Molony ontdekte enkele zwarte brandvlekken op recent geveilde foto's van het schip. Die zouden tot zo'n negen meter hoog geweest zijn en bevonden zich net achter de plaats waar de ijsberg het schip raakte. Volgens de Ier lag het schip op de dag van vertrek dan ook heel bewust met de andere kant naar de kade aangemeerd, zodat de passagiers de brandvlekken niet zouden opmerken.
Hoewel de toekomst zou uitwijzen dat uitvaren levensgevaarlijk was, kon men zich volgens Molony niet permitteren het vertrek van de Titanic nog maar eens uit te stellen. Dus deed men alsof er niets aan de hand was, terwijl twaalf bemanningsleden dagen aan een stuk het vuur onder controle probeerden krijgen. Daarom brachten ze de kolen van het vuur naar de ketel, wat volgens de journalist de reden is waarom het schip zo snel door de ijszee voer.
De hypothese van Molony wordt gesteund door Richard De Kerberch, auteur van verschillende boeken over de Titanic. 'Eerst was ik sceptisch, maar nadat ik z'n bevindingen in detail had bekeken, raakte ik er steeds meer van overtuigd. We weten alleszins zeker dat er een brand was op het schip. Die ontstond tien dagen voor het vertrek tijdens een testvaart', vertelt De Kerberch. Heeft iemand ondertussen Leo en Kate al gecontacteerd?
Bron: standaard.be
Lees ook: