Home Uit & thuis 8 dingen die je nog niet wist over Nutella

8 dingen die je nog niet wist over Nutella

Op 5 februari is het Wereld Nutella Dag!

Corbis
We love Nutella. Een Nutella-cheesecake, een Nutellakerstboom, een Nutellasagne of doodgewoon een laagje Nutella (of vijf) op een witte boterham. Wij zijn deze heerlijke chocopasta zo gewoon, maar weet jij wel alles wat er te weten valt over dit bijzonder lekkere goedje?

1. Je spreekt het uit als 'Nut-ella'

‘Who cares’ horen we je denken, maar er hebben al een heleboel mensen het zich afgevraagd. Nutella heeft zelfs een officieel bericht op hun website geplaatst met de juiste uitspraak.

2. Er bestaat een speciaal slot voor het deksel

Om je Nutellaverslaafde huisgenoten te slim af te zijn, bedacht Daniel Schoblock een slot dat perfect op het deksel van je chocopot past. Eerst was het een grapje, maar je zou het slot nu toch online kunnen bestellen.

3. Het is goed voor zo’n 23,4 biljoen dollar

Hadden we het zelf maar uitgevonden. De Ferrerogroep die onder andere Ferrero Rocher en Kinder Chocolade bezit, is ook eigenaar van het merk Nutella. Zo zijn ze meer dan twintig biljoen dollar waard en veroveren ze zo het 32ste plekje op de lijst van de 500 rijkste mensen ter wereld.

4. Nutella werd uitgevonden in de Tweede Wereldoorlog

Cacao was schaars tijdens Wereldoorlog II. Zo werd er gebruik gemaakt van hazelnoten om hun voorraad chocopasta uit te breiden.

5. Het design van een Nutellapot is speciaal ontworpen

De opening van de chocopot werd zo gekozen dat je er makkelijk met een mes of lepel in kan. Zo is de opening ook groter dan bij andere merken. Dit werd speciaal gekozen om copycats te slim af te zijn. Zo steekt de verpakking van Nutella er duidelijk bovenuit ten opzichte van zijn concurrenten.

6. Er zitten 97 hazelnoten in elke pot Nutella

Het gaat hier om een verpakking die 750 gram Nutella bevat. Ferrero gebruikt meer hazelnoten dan eender welk bedrijf ter wereld. Zo is het bedrijf verantwoordelijk voor zo’n 25% van de jaarlijkse consumptie van hazelnoten.

7. New York en Chicago hebben een eigen Nutellacafé  

Je kan er alles eten met Nutella op of in, van wafels tot koffie.
 

8. Er bestaat zelfs een Wereld Nutella Dag

Superfan Sara Rosso is zo’n grote fan van Nutella dat ze elk jaar sinds 2007 het bestaan van het merk viert. In 2013 kreeg ze van Nutella een ‘bedankje’ met de vraag of ze kan stoppen met hun merknaam te gebruiken. Achteraf heeft Nutella zich verontschuldigd en werd Sara écht bedankt voor al haar steun. Wil je Wereld Nutella Dag zelf vieren? Noteer dan snel 5 februari in je agenda.