Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

'Als ik pijn heb, durf ik ook stop te zeggen, en dat respecteert mijn partner voor de volle 100 procent.'

Tina (33) lijdt aan vaginisme

Tina (33) kampt met vaginisme, een ongecontroleerde samentrekking van de bekkenbodemspieren, waardoor seks vaak pijnlijk of zelfs onmogelijk is.

Als ik pijn heb, durf ik ook stop te zeggen, en dat respecteert mijn partner voor de volle 100 procent.

 

Seks doet altijd een beetje pijn. Van die stelling was ik jarenlang overtuigd, maar sinds vorig jaar weet ik dat dat regelrechte onzin is. De bal ging aan het rollen toen ik een uitstrijkje liet nemen bij mijn huisdokter. Het viel haar op dat ik mijn vagina niet kon ontspannen. Ze verwees me door naar een kinesiste, die vaststelde dat ik een lichte vorm van vaginisme heb. Sinds wanneer ik dat heb, weet ik niet. Ik heb geen traumatische ervaringen op seksueel vlak. Mijn lief had wel al eens voorzichtig de opmerking gemaakt dat seks met mij vrij stroef verliep in vergelijking met zijn ex-vriendinnen.

 

En... ontspan

 

Sinds ik weet dat ik vaginisme heb, ben ik in behandeling bij een kinesiste. Zij leert me hoe ik mijn spieren en vagina op commando kan ontspannen. De laatste maanden heb ik spieren ontdekt waarvan ik niet eens wist dat ze bestonden (lacht). Zo’n behandeling is heel intiem, want de kinesiste moet voelen wanneer ik mijn vagina opspan en ontspan. Fijn is dat niet, maar het gaat al een pak beter. Achteraf bekeken vermeed ik vroeger soms onbewust seks. Ik wilde wel intiem zijn, maar had vaak schrik voor de pijn die zou volgen.

 

Mijn seksleven is positief geëvolueerd. Glijmiddel is tegenwoordig onze beste vriend in de slaapkamer (lacht).

 

Glijmiddel is m'n beste vriend

 

Ondertussen is mijn seksleven alleen maar in de positieve zin geëvolueerd. Glijmiddel is tegenwoordig onze beste vriend in de slaapkamer (lacht). Wanneer mijn vriend en ik intiem zijn, let ik bewust op mijn ademhaling, want dat heeft een gunstig effect op de spieren. Toch zijn vluggertjes nog geen optie. Als mijn vriend en ik seks hebben, nemen we onze tijd. Daardoor verdwijnt de spontaniteit voor een deel, maar als er tijdsdruk is, ben ik sowieso te gespannen. Gelukkig kan ik rekenen op de steun van mijn lief. Hij is erg begripvol en is zelfs al een keer mee naar de kinesiste geweest om te zien hoe zo’n behandeling er concreet aan toe gaat en om zijn vragen te stellen. Voor mijn diagnose dacht hij dat het aan hem lag, omdat ik niet besefte dat ik een probleem had en mijn ex-vriendjes dat nooit hebben aangekaart.

 

Geen schaamte meer

 

Seks is niet het belangrijkste, maar het hoort wel bij een relatie. Van mijn kinesiste heb ik al schrijnende verhalen gehoord waarbij de man gewoon vlakaf zegt dat ze de boel moeten fixen of dat hij anders zijn partner verlaat. Dat is verschrikkelijk, want vrouwen met vaginisme worden sowieso al met schaamte geconfronteerd terwijl ze niet bewust kiezen voor dit probleem. In mijn situatie heeft het een positief effect op mijn relatie. Mijn partner en ik hadden al een goede band en de laatste maanden is die alleen nog sterker geworden. Vroeger kon ik moeilijk praten over mijn seksleven. Nu schaam ik mij nergens meer voor. Als ik pijn heb, durf ik ook stop te zeggen en dat respecteert mijn partner voor de volle 100 procent.

 

Onnodig pijn lijden

 

Toch blijven er volgens mij blijven heel wat vrouwen met dit probleem zitten, net omdat ze ongemak en pijn tijdens seks als normaal beschouwen. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 10 vrouwen vaginisme heeft. Het is dus heel reëel dat er velen zijn die niet eens weten dat ze met een vorm van vaginisme kampen en die ongemakken jarenlang ervaren. Vrouwen willen vaak te sterk zijn. Als de klacht al een tijdje bestaat, hebben ze hun situatie al min of meer aanvaard en is de drempel om hulp te zoeken des te groter. Ik heb het grote geluk dat de oplossing bij wijze van spreken op een schoteltje werd aangeboden. Anders had ik wellicht nog jarenlang onnodig pijn geleden. Vandaar dat ik aan de alarmbel trek: consulteer een expert als je tijdens seks pijn ervaart. Intimiteit hoort geen pijnlijke affaire te zijn. Het kan ook anders!

 

 

 

 

Interview: Marijke Clabots

 

 

 

 

Werd jouw leven ook van de ene op de andere dag overhoop gegooid? Beleefde jij ook iets wat je voor altijd zal bijblijven? Of heb jij nog een ander sterk verhaal dat je met ons wil delen? Mail het via strafverhaal@flair.be en we nemen graag met jou contact op.

 

 

Lees meer straffe verhalen:

 

Partner Content

' ' '