Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Kateryna Hliznitsova via Unsplash+

‘Blijkbaar hadden mijn beste vrienden onderling afgesproken dat ik de waarheid nooit mocht achterhalen.’

Sanne (23) werd bedrogen door haar vriend én allerbeste vrienden

De redactie

Bedrog en leugens komen vaker voor dan we eigenlijk zouden willen. Dat weet Sanne jammer genoeg als geen ander. Ze werd niet alleen bedrogen door haar toenmalige vriend, maar ook door haar allerbeste vrienden, die er alles aan deden om een leugen in stand te houden.

‘Ik heb altijd in de jeugd­beweging gezeten. Het was als het ware mijn tweede thuis, de plek waar ik mezelf kon zijn én vriendschappen voor het leven sloot. Of daar was ik toch lange tijd van overtuigd, al bleek enkele jaren geleden dat ik me daar lelijk in heb vergist. In 2017 kreeg ik een relatie met een jongen uit mijn jeugdbeweging. Hoewel onze relatie vanaf het begin heel toxisch was, bleef ik bij hem. Hij was heel manipulatief, en ik vermoed dat dat de reden was waarom ik er maar niet in slaagde om een punt achter onze relatie te zetten. Had ik dat maar gedaan, want het zou me veel leed en bedrog bespaard hebben.

Waar rook is, is vuur

Toen we anderhalf jaar samen waren, deed het gerucht de ronde dat hij me had bedrogen op een feestje. Naarmate de tijd verstreek, werd die roddel steeds groter en begon die een eigen leven te leiden. Omdat ik van het “Waar rook is, is vuur”-principe ben, sprak ik mijn vriend daarover aan, waarop hij erg emotioneel werd en zich afvroeg waarom ik hem niet vertrouwde. Hij beweerde dat hij nooit iets zou doen om mijn vertrouwen te schaden. Ik probeerde het te laten rusten, maar in de weken die daarop volgden, vuurde ik regelmatig vragen af op onze ­gemeenschappelijke vrienden. Ik hoopte dat iemand iets zou lossen, maar iedereen beweerde dat ik spoken zag en geen reden had om me zorgen te maken.

Ik hoopte dat iemand iets zou lossen, maar iedereen beweerde dat ik spoken zag en geen reden had om me zorgen te maken.

Om een lang verhaal kort te maken: blijkbaar hadden mijn allerbeste vrienden onderling afgesproken dat ik de waarheid nooit mocht achterhalen. Ook ­wanneer mijn intuïtie aangaf dat er meer aan de hand was en ik er expliciet naar vroeg, werd er staalhard in mijn gezicht gelogen. Ik ben uiteindelijk te weten gekomen dat hij me bedroog doordat een vriendin een gemeenschappelijke vriend via de telefoon confronteerde zonder dat hij wist dat ik meeluisterde. Die persoon gaf toe wat mijn ex gedaan had en liet weten dat er zelfs een video-opname van het ­bedrog bestond.’

In therapie

‘Toen de waarheid na zes maanden dan toch aan het licht kwam, ben ik gecrasht. Van de periode die daarop volgde, heb ik zo goed als geen herinneringen. De lichamelijke gevolgen waren er in elk geval, want in amper twee weken tijd viel ik maar liefst tien kilo af doordat ik in constante stress leefde. Ik at niet meer, sliep niet meer... Kortom: ik voelde me ronduit slecht. Pas een halfjaar later werd duidelijk dat ik PTSS (posttraumatische stressstoornis, red.) heb. Ik ben relatief hoogsensitief, wat maakt dat die gebeurtenis me extra hard heeft getraumatiseerd. Om weer meer vat op mijn leven te krijgen ging ik aan de slag met somatosensorische, trauma- en hypnosetherapie, en ook vandaag bezoek ik de psycholoog nog regelmatig.

Als zoveel mensen die je erg graag ziet je zo hard bedriegen, is het ontzettend moeilijk om niet wantrouwig en onzeker te worden.

Als zoveel mensen die je erg graag ziet je zo hard bedriegen, is het ontzettend moeilijk om niet wantrouwig en onzeker te worden. Als een hele groep denkt dat ze niets fout doen en je niet respecteren, kan je niet verwachten dat je erkenning krijgt voor wat je voelt. Dat heb ik op een keiharde manier geleerd. Omdat ze allemaal samen in hun gelijk zaten, werd ik plots de leugenaar en dramaqueen. Soms voelt deze periode nog traumatiserender aan dan het bedrog zelf. Is een verontschuldiging te veel gevraagd na alles wat ze hebben gedaan? Excuses hadden mijn pijn niet kunnen wegnemen, maar daarmee had ik wel de erkenning gekregen die ik nodig had, terwijl ze tot op vandaag niet toegeven dat ze zwaar in de fout gingen.

Verbannen

Ik heb uiteindelijk van mijn hart een steen gemaakt en heb al die mensen uit mijn leven verbannen. Ik ging in een nieuwe stad studeren en trek me op aan mijn huidige vriend en nieuwe vriendschappen, die niet zo oppervlakkig zijn. Toch droom ik nog ­wekelijks over de jeugdbeweging en/of het bedrog. Natuurlijk heeft die ervaring nog steeds een impact op mijn zelfbeeld en huidige relaties. Mensen hebben geen idee hoeveel schade leugens kunnen aanrichten. Ik zal het bedrog jammer genoeg nog heel lang met me meedragen en hoop dat ik er ooit in slaag om het te parkeren in mijn hoofd.’

Tekst: Marijke Clabots

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' '