Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Het Nieuwsblad

'Ik hoopte dat de "blogster" in kwestie op de vingers getikt zou worden en tot bezinning zou komen. Maar na een "Ciao haters, keep on bashing"-post op Facebook, voel ik me verplicht om een en ander op te helderen.'

OPINIE: ‘Het toppunt van schaamteloosheid, egocentrisme, luiheid en lef in één actie’

Robine van Tilburg
Robine van Tilburg chef online

Vanmorgen kwam me ter ore dat een zelfverklaarde influencer – niet dat zij die zichzelf die term toekennen tegenwoordig nog veel aanzien horen te genieten – een crowdfundingactie opstartte… Niet omdat ze ongeneeslijk ziek is of voor een ander goed doel, maar voor ‘haar doel’ en dat is… op reis gaan voor 5.000 euro.


Moeilijk. Ik vind het moeilijk om mijn opinie over zo’n kolderiek initiatief gestructureerd en constructief neer te schrijven. Hoe kan een persoon zo egocentrisch en lamlendig zijn dat hij een platform dat bedoeld is voor goede doelen die vaker wel dan niet om mensenlevens draaien, omvormt naar een inhalig spaarvarken voor zijn eigen pleziertje? Geen ziekte, geen broodnodige bede, maar een zakcentje voor de zogezegd afgepeigerde egoïst. Naïef en een tikkeltje impulsief, hoopte ik eerst nog voorzichtig. Maar niets blijkt minder waar.

Liefste reisgrage blogster, niet elkeen die (terecht) zijn negatieve bedenkingen uit, wordt in de normale (niet-Instagram-)wereld een hater of basher genoemd. ‘The Man in the Mirror’ zou Michael Jackson zeggen.


Na het artikel van Het Nieuwsblad – inclusief lichtzinnige quotes als: ‘Ik weet wel dat crowdfunding doorgaans gebruikt wordt om geld in te zamelen voor goede doelen of om een nieuwe zaak uit de grond te stampen. Maar als je nu een wens hebt die je wil laten uitkomen: dat kan ook, toch?’ – gelezen te hebben, hoop je als weldenkende, goedhartige Vlaming maar één ding. Dat de persoon in kwestie op de vingers getikt wordt door zijn naasten. En dat hij tot bezinning komt. Maar na een ‘Ciao haters, keep on bashing’-post op Facebook, voel ik me verplicht om een en ander op te helderen.

Liefste reisgrage blogster, niet elkeen die (terecht) zijn negatieve bedenkingen uit, wordt in de normale (niet-Instagram-)wereld een hater of basher genoemd. ‘The Man in the Mirror’ zou Michael Jackson – en mijn papa – zeggen. Waarmee ik bedoel dat het ook weleens verhelderend kan werken om de hand in eigen boezem te steken. Het is allesbehalve zo dat een vingerwijzing onlosmakelijk haat impliceert. Het zou dan weer wél van enige menselijkheid getuigen, moest je je fout durven toegeven, of op z’n minst inzien. Maar dat deed je niet. En dat is jammer. Niet voor mij, maar voor jou en je geloofwaardigheid.

Het zou mooi zijn moest je nu je crowdfundingactie in doodse stilte afblazen en gaan werken voor je reis, zoals ook niet-‘bloggers’ dat doen. Dan stoppen wij deze clowneske kwestie integraal de doofpot in. Beloofd!

PS Als al onze Facebookvolgers misschien een eurootje kunnen missen, heb ik 170.000 euro bij elkaar gesprokkeld en kan ik enkele sabbatjaren nemen. Het is per slot van rekening toch maar een kleintje in ruil voor de fantastische influence die wij al geruime tijd op jullie uitoefenen. Toch?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' '