Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Didier Lebrun / Photo News

'Coronacircus, las ik op heel wat bordjes. En dat is nu precies waarop deze betoging lijkt: een circus.'

OPINIE: ‘Deze betoging klinkt als een ““South Park””-scenario’

Catherine Kosters

Onze freelance journaliste Catherine Kosters keek de coronabetoging in Brussel met lede ogen aan. Ze deelt in dit opiniestuk haar hersenspinsels over de duizenden Belgen die op straat kwamen om tegen de coronamaatregelen te betogen.

Boom knuffelende New Agers en zelfverklaarde immunologen staan schouder aan schouder te schurken met gele hesjes, antivaxxers en Dries Van Langenhoven op een mars voor de vrijheid. Het klinkt als een ‘South Park’-scenario, maar speelde zich zondag helaas af in onze hoofdstad, waar zo’n 35.000 betogers van allerlei pluimage samentroepten om zich te verzetten tegen de coronamaatregelen. Ik zag de beelden voorbijkomen op het journaal en was in shock. Choquerend vond ik ook de Instagramstory’s van vrienden en kennissen die mee marcheerden in Brussel of hun sympathie vanop afstand uitten. Met de beste wil van de wereld kan ik namelijk niet begrijpen waarom precies werd geprotesteerd.

Voor de vrijheid? Persoonlijk vind ik dat het wel meevalt met dat verloren voorrecht. We hebben de voorbije maanden kunnen werken, reizen en feesten te midden van een pandemie. Tests, maskers en QR-codes zijn tools om dit mogelijk te maken, geen ketenen waarmee onze zelfbeschikking aan banden wordt gelegd. Wie het woord ‘dictatuur’ in de mond neemt, nodig ik uit om eens in Saoedie-Arabië te gaan kijken hoe een autoritair regime er precies uitziet. Wie van ‘medische apartheid’ spreekt, checkt best z’n privilege en neemt een geschiedenisboek ter hand. Je al dan niet laten vaccineren is een keuze, gediscrimineerd worden omwille van je huidskleur is dat niet.

Wil je écht eenheid, denk dan eens aan de kankerpatiënten wiens behandelingen opnieuw uitgesteld worden door deze vierde golf en sla er de cijfers op na.

Tegen de maatregelen? We zijn ze allemaal beu, maar in vergelijking met andere Europese landen zijn onze coronaregels best chill/laks, afhankelijk van hoe je het bekijkt. Oostenrijk voert vanaf februari een verplichte vaccinatie in. In sommige Duitse deelstaten zijn niet-gevaccineerden niet meer toegelaten in horeca, musea en op andere openbare plaatsen. In Nederland sluiten cafés en restaurants verplicht de deuren om 20u. Op twee uur tijd drie gangen en twee flessen wijn naar binnen moeten werken, da’s pas draconisch.

Voor liefde en verdraagzaamheid? Klinkt mooi wanneer je naast Vlaams Belang in de parade loopt. Ik weet nog hoe solidariteit eruitziet – iets met applaus en witte lakens. Wil je écht eenheid, denk dan eens aan de kankerpatiënten wiens behandelingen opnieuw uitgesteld worden door deze vierde golf en sla er de cijfers op na. Vaccins doen de kans op ziekenhuisopname significant dalen. Facts. Een verplichte vaccinatie in de zorg lijkt mij dan ook een no-brainer. Waarom zou je in deze sector werken als je geen vertrouwen hebt in de wetenschap? Bovendien bescherm je er jezelf, je collega’s en patiënten mee.

Coronacircus, las ik op heel wat bordjes. En dat is nu precies waarop deze betoging lijkt: een circus. Betoog voor iets nuttigs zoals meer middelen voor de zorg, betere steunmaatregelen voor de eventsector of wereldvrede, maar niet deze bullsh*t. Denk na voor je met een pancarte op de trein naar Brussel stapt en je voor de kar van extreem-rechts laat spannen.

Catherine Kosters is freelance journaliste bij Flair.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' '