Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

'Het zijn verscheurde tijden waarin we door social media met de neus op de feiten worden gedrukt, maar met één klik alweer naar vallende pinguïns kunnen kijken.'

Anaïs: ‘Niets mis met een bikiniselfie, go for it, maar wel als je eronder zet dat ““jouw hart huilt om #oekraïne””‘

De redactie

Anaïs verhuisde voor de liefde naar New York. Terwijl ze daar haar leven opbouwt, de stad ontdekt en nieuwe vrienden maakt, mist ze soms de oude, zoals Arkasha.

Hoi Kash,

Ik ben doorgaans niet vies van een facepalm, maar deze week werd ik zelf op de vingers getikt. Ik was samen met vrienden gaan lunchen in het Seinfeld-restaurant. De populaire serie werd gefilmd in een studio in LA, maar de buitenkant van het restaurant waar Jerry, Elaine en co. vaak vertoefden, bevindt zich in een studentenbuurt in New York. We maakten er met onze eigen vriendenkliek een heuse uitstap van: eerst werkten we een paar shakes, burgers en apple pie naar binnen, daarna kregen we een rondleiding aan Columbia University, de alma mater van mijn lief.

Zoals het millennials beaamt, deelden we nadien foto’s van onze uitstap. H. plaatste er eentje van de mooie huizen in de buurt, zelf postte ik een tafel vol vettige hamburgers, cola’s en hot sauce. Naast wat kwijlende smileys en hartjes stuurde iemand: ‘Hey, there’s a war going on.’ Als initiële reactie wilde ik me verdedigen: ‘Seg, ik heb wel geld gestort, hè!’ Lekker geprivilegieerd mijn geweten afgekocht en klaar. Een reactie die bijna op @howcanimakethisaboutme had gekund, een Instagramprofiel dat spot met mensen die alles rond zichzelf doen draaien. Niets mis met een bikiniselfie, go for it, maar wel als je eronder zet dat ‘jouw hart huilt om #oekraïne’.

Ik keek in de spiegel en nam m’n navelstaarderij onder de loep. Shit, was ik echt te weinig empathisch? Moet ik inderdaad niet méér betrokken zijn, of op z’n minst mijn zorgeloze leven niet zo tentoonspreiden? Terwijl ik heroïsche verhalen lees over reporters die naar de getroffen gebieden trekken en over vrijwilligers die spontaan hun kamers aanbieden, doe ik zelf bitter weinig. Aan mijn sociale media zal het nochtans niet liggen. Die bestaat plots deels uit geopolitieke experts die allemaal een mening hebben over dit nochtans complexe conflict – de ene al wat gefundeerder dan de andere – terwijl ik zelf nog enkele Karrewietjes in te halen heb. Het is gevaarlijk scrollen tegenwoordig: de ene deelt heftige beelden, de ander relativeert het kapot. Voor je ’t weet, zit je nog met een geval van Pieter Loridon erbovenop.

Het zijn verscheurde tijden waarin we door social media met de neus op de feiten worden gedrukt, maar met één klik alweer naar vallende pinguïns kunnen kijken. Het is een internetcode waar ik zelf ook nog over struikel. Hoe wrang het soms ook voelt, zonnige kiekjes en lunchtafels mogen ook in donkere tijden bestaan, maar soms is het wel een kwestie van timing, zo mocht ook zanger The Weeknd ondervinden. Ter promotie van z’n nieuwe plaat tweette hij enthousiast ‘LET’S GOOOOO’ de wereld in, vlak nadat het bericht kwam dat Rusland Oekraïne zou binnenvallen. #facepalm

Anaïs

Wil jij iets doen om te helpen? Ontdek hier hoe je geld kan storten voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.

Lees de vorige brieven van Arkasha & Anaïs:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' '