Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Uwi Van Hauwermeiren

'Ik ben het beu om te zien en horen hoe jullie jaloers zijn op onze donkere huid, maar dat zwarte mensen en mensen van kleur nog steeds gediscrimineerd worden omwille van hun huidskleur.'

Uwi Van Hauwermeiren: ‘Leopold II is niet de enige bad guy’

De redactie

In onze reeks #Megafoon bieden we relevante stemmen een megafoon aan. We geven met andere woorden ons bereik even weg aan wie iets waardevols te zeggen heeft en daarmee blikken kan doen verruimen. Deze week: Uwi Van Hauwermeiren (28).


‘I just took a DNA test, turns out I’m a 100% that bitch.’ Lizzo? Ja, maar ook Uwi (28). Zwart, (gender)queer en op de barricades voor die twee.

Bij mijn geboorte kreeg ik ‘vrouwtje’ als label. Dit gebeurde in Rwanda en kort daarna werd ik geadopteerd door witte, Belgische ouders. Intussen zijn we 25 jaar verder en identificeer ik me als trans en queer. Mijn kleur? Nog steeds zwart. Niet de beste combinatie om me te bewegen in een voornamelijk witte cis-heteronormatieve maatschappij, maar het kon erger. I mean.

Ik heb werk, ik woon op mezelf en betaal mijn eigen huur. Onlangs veranderde ik mijn voornaam en dankzij de transgenderwetgeving kon dat gratis. Ik heb het recht en de mogelijkheid om mijn eigen genderidentiteit te kiezen, maar ook om fysiek en medisch in transitie te gaan. Ik had het privilege om binnenshuis te blijven tijdens de quarantaine en dit zonder mijn job te verliezen.

Het stoort me mateloos dat mensen vinden dat ik dankbaar moet zijn omdat mijn ouders me adopteerden.


Ik had het privilege om vijf jaar te studeren, op kot te gaan en om uiteindelijk toch nog te eindigen als schoolverlater. Was ik gedurende mijn schooltijd the only black kid? Ja, maar ik kreeg wel de kans om mijn studies te kiezen zonder rekening te moeten houden met uitzicht op een job. En toch heb ik het een en ander te zeggen in het kader van Black Lives Matter.

Het stoort me mateloos dat mensen vinden dat ik dankbaar moet zijn omdat mijn ouders me adopteerden. Weet je hoe mijn adoptie tot stand kwam? Mijn biologische ouders werden vermoord en daarna werd ik toegewezen aan mijn nieuwe ouders. Het is niet dat zij me kozen. Nee, zij hadden een kinderwens en ik was wees. Natuurlijk ben ik dankbaar dat ik hier alle kansen kreeg, dat ik hier kan zijn wie ik ben en dat ik kan terugvallen op mijn ouders als het (financieel) wat moeilijker gaat – zoals tijdens de afgelopen quarantaine. Maar het is niet aan jullie om te zeggen dat ik dankbaar moet zijn.

Uwi Van Hauwermeiren
© Uwi Van Hauwermeiren

Ik heb een hekel aan goedbedoelde mopjes, want het enige wat die doen is een ongelijkheid in stand houden. Oh en mijn kleur gaat niet af, mijn Nederlands is goed omdat ik al 25 jaar voornamelijk in die taal communiceer en ‘Afrikaans’ is geen taal, sorry. Ik kom uit Oost-Vlaanderen en zeggen dat ik terug moet naar mijn land is ronduit rude. Misschien kunnen jullie stoppen met naar daar gaan en foto’s nemen van kleine schattige kindjes. Wist je dat de volwassen zwarte mannen waar je in een boog omheen loopt ooit ook klein en schattig waren?

Geschiedenis(boeken) leerden me trouwens dat België medeplichtig is aan de alom gekende Rwandese genocide, maar spaar me je medelijden want mijn wees zijn dateert van voor België daar de held kwam uithangen. Hun medeplichtigheid trouwens ook. Zoek maar eens op hoe de onrust en uiteindelijk de burgeroorlog in Rwanda tot stand gekomen zijn. Leopold 2 is niet de enige bad guy met bloed aan zijn handen.

Er is nog meer, er is nog veel meer, maar dit is wat ik zeker nog wil meegeven. Ik ben het beu om te zien en horen hoe jullie jaloers zijn op onze donkere huid, maar zwarte mensen en mensen van kleur nog steeds gediscrimineerd worden omwille van hun huidskleur. Hoe etnische profilering er nog steeds voor zorgt dat verkeerde mensen aangehouden worden ‘omdat iedereen zo op elkaar gelijkt’. Seriously? Oh, onze identiteit is geen vrijgeleide voor jou om eender welke vraag over onze afkomst, geschiedenis of random persoon die toevallig ook zwart is op af te vuren. Tenzij? Hmm, nee.

Uwi identificeert zich als non-binair, in plaats van vrouw of man, en gebruikt die/hun als voornaamwoorden. Op hun blog deelt die gebeurtenissen uit hun persoonlijke leven. Op hun Instagrampagina vind je snippets uit hun dagelijks leven en informatie over all things queer. Daarnaast is die ook één van de drie woordvoerders van Wel Jong Niet Hetero.

 

Wil je reageren? Voel je je geroepen om ook je mening te laten horen? Stuur je opinie of open brief dan naar megafoon@flair.be !

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' '