https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© © Catherine Kosters

'Kondo is het liefste, beleefdste en schattigste mens ooit. Kortom, ze is zo kawaii dat je ervan moet kotsen.'

COLUMN: ‘Marie Kondo zegt: “Bewaar wat joy sparkt” Dan kan ik de oven uitbreken en de kattenbak in brand steken’

Catherine houdt van haar lief, hotelbedden en ketchup. Tot de dag dat zelfspot een olympische discipline wordt, deelt ze hier elke week haar avonturen.


Er is iets vreemds aan de hand, en ik heb het niet over de start van Tournée Minérale. De ene helft van mijn vriendenkring ruimt al wekenlang naarstig z’n huis op en de andere helft kijkt naar een tv-programma over onbekenden die naarstig hun huis opruimen. Chef lifestyle Judith biecht op dat ze de kleren van haar kids origamigewijs opvouwt tot Duploblokken, terwijl stagiaire Rani zelf voorstelt om Flairs modehok uit te mesten. Voor wie ons modehok nog nooit heeft aanschouwd: daar ligt meer kleding dan in de gemiddelde Zarawinkel en heerst meer chaos dan in diezelfde winkel tijdens de solden.

Ook thuis is er geen ontsnappen aan de opruimwoede. Mijn lief heeft net alle keukenkasten uitgekuist en de Tupperwares op maat en kleur gerangschikt. Nu oppert hij doodleuk om aan ‘de studio’ – ‘rommelkot’ zou een betere naam zijn – te beginnen. Het is allemaal de schuld van Netflix, en meer bepaald van een gek Japans vrouwtje genaamd Marie Kondo.

Mijn lief heeft net alle keukenkasten uitgekuist en de Tupperwares op maat en kleur gerangschikt.


Tenzij je de voorbije maand meedeed aan de Bird Box Challenge, heb je haar naam vast al zien verschijnen. Ze schreef de wereldwijde bestseller ‘The Life-Changing Magic of Tidying Up’ – de bijbel voor hervormde sloddervossen – en nu is er de bijbehorende realityshow, waarin ze onordelijke Amerikanen een rommelvrij bestaan aanleert. Dat doet ze door middel van haar KonMari-methode, een getrademarkt stappenplan om je huis en bij uitbreiding je leven op orde te krijgen.

Kondo is het liefste, beleefdste en schattigste mens ooit. Kortom, ze is zo kawaii dat je ervan moet kotsen. Ze schudt slapende boeken wakker en dankt oude kledij voor ze die afdankt. Haar devies luidt: hou enkel bij wat joy sparkt. Als ik die regel volg, kan ik de oven uitbreken, mijn wekker uit het raam gooien en de kattenbak in brand steken. Soit. Kondo’s leer heeft wortels in het shintoïstische geloof in natuurgoden of kami. Allemaal erg inspirerend, maar er zit geen greintje goddelijkheid in mijn la met eenzame sokken.

Nu is mijn probleem met Kondo niet dat ze er rare gewoontes op nahoudt. Mijn probleem met haar is dat ze een neat freak als ik er als een knoeier doet uitzien. Plots voel ik me schuldig omdat ik geen feng-shuiwashok of clean desk-nachtkastje heb. Omdat ik jassen in drie verschillende kamers heb hangen en een wirwar aan kabels onder elke kast heb. Er zit maar één ding op: alsnog die blinddoek à la Bullock omknopen om de rommel te negeren óf Marie de hand schudden, bedanken voor bewezen diensten en vriendelijk bij het grofvuil zetten.

 

Meer columns van Catherine:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content