Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Catherine Kosters

'Ik ben te beschonken om te beseffen of het als diss bedoeld is - dat vierde glas is ondertussen leeg - dus lach ik beleefd.'

COLUMN: ‘Waarom zou je nog op café gaan als je al een lief hebt?’

Catherine Kosters

Catherine houdt van haar lief, hotelbedden en ketchup. Tot de dag dat zelfspot een olympische discipline wordt, deelt ze hier elke week haar avonturen.


De klok slaat tien uur wanneer een koppel oude bekenden het plein oversteekt. Zij komen van een dinertje voor twee, ik zit op het terras aan mijn derde cava. In een poging om efficiënt bij te praten, proberen we ons leven zo compact mogelijk samen te vatten en stellen we doelgerichte vragen. Hoe gaat het met de familie? En met de kat? We zijn geen van allen van job veranderd, dus dat spaart tijd uit. Ook over onze toekomstplannen kunnen we kort zijn: zij gaan een huis kopen, ik een vierde cava.

Wanneer we alle platitudes hokjesgewijs afgevinkt hebben en doelloos op de stoep staan te dralen, vraag ik of ze er niet bij komen zitten. Waarop zij verliefd naar hem kijkt en dan giechelend tegen me zegt: ‘Waarom zou je nog op café gaan als je al een lief hebt?’ Ik ben te beschonken om te beseffen of het als diss bedoeld is – dat vierde glas is ondertussen leeg – dus lach ik beleefd.

Ik ben te beschonken om te beseffen of het als diss bedoeld is – dat vierde glas is ondertussen leeg – dus lach ik beleefd.


Pas wanneer ze hand in hand de straat uit lopen, schiet me een passend antwoord te binnen. Waarom zou je nog op café gaan? Ik zal je eens vertellen waarom je nog op café zou gaan! 1. Om je vrienden te zien. Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar de helft van mijn vriendenkring resideert semipermanent op het Mechelseplein. In de kroeg afspreken is gewoon praktisch. 2. Om mee te zijn met de laatste roddels. Wie doet het met wie? En waar zit er een haar in de boter? Heeft vriendin A. die hete barman nog aan de haak geslagen? En vriendin B. die dj? Wie heeft zich te schande gemaakt? En vooral: zijn daar foto’s van?

3. Om nieuwe mensen te leren kennen. Elke avond eindigt standaard met een paar vage Facebookverzoeken en plannen om samen met je verse besties op roadtrip te gaan in LA. 4. Om input te krijgen voor deze column. Uitgaan levert al-tijd straffe verhalen op, alleen kan ik ze me soms niet meer herinneren. Zoals mijn pincode na cava nummer 5, waardoor ik daags nadien geshamed word door de man van de ING-helpdesk: ‘Om 1u49 toetste u driemaal de verkeerde code in, mevrouw.’ Whatever. Wat ons naadloos brengt bij… 5. Om zat te worden, duh. Alleen thuis drinken is ook maar saai, of je nu een lief hebt of niet.

Yup: de redenen om op café te gaan zijn eindeloos, maar de belangrijkste ben ik nog vergeten: om een punt te maken. Ik doe dit namelijk niet alleen voor mezelf, maar ook voor koppels wereldwijd. Óók voor het vrome echtpaar dat genoeg heeft aan elkaar. Iemand moet toch bewijzen dat wij even fun zijn als singles?

 

Meer columns van Catherine:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' '