Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
vegan
© Laura Vleugels

‘Alsof hij mijn lievelingsspeelgoed afpakte: kip!’

Vegan chef Lily (36): ‘Toen mijn man aankondigde dat hij vegetariër werd, was ik boos’

De redactie

Van meat lover naar plant lover: het kan! Vandaag is Lily (36) vegan chef en oprichter van Solid Stash, een bedrijf dat vegan diepvriesmaaltijden aanbiedt, maar ooit at ze met heel veel smaak vlees.

‘We waren een typisch Vlaams bourgondisch gezin dat hield van lekker eten, en een goed vlezeke hoorde daar gewoon bij. Zelf stond ik al van jongs af aan in de keuken. Wanneer ik denk aan mijn kindertijd, zie ik de rosbief van mijn oma, nog lekker rood, of de duifjes met bruine vleessaus die mama vaak op zondag maakte. Toen mijn man in 2015 aankondigde dat hij vegetariër werd, was ik dus boos. Alsof hij mijn lievelingsspeelgoed afpakte: kip! Dat was voor mij niet alleen een borstfilet, het was ook een karkas waarvan ik bouillon trok of vol-au-vent kon maken. Ik heb dan ook enkele weken koppig geweigerd voor hem te koken, maar al snel besefte ik dat er net een nieuwe wereld voor me openging.’

Vegan batchen

‘Ik zag in dat ik nog meer kon bijleren over smaak en balans creëren als ik de vaste waarden vlees, room en boter eruit moest denken. Ik begon plezier te vinden in het maken van de perfecte veggie bolognese: mijn recept met gedroogde paddenstoelen, miso en balsamicoazijn is een echte smaakbom!­ Mijn man en ik woonden destijds in Londen, waar werkweken van tachtig uur en meer geen uitzondering zijn. Na zo’n dag had ik geen zin meer om te koken, maar we wilden ook niet elke avond iets vettigs afhalen. Ik begon dus op zondag te batchen: ik kookte grote hoeveelheden die ik vervolgens invroor in onze kleine diepvries. Indiase curry’s, tajines, veggie bolognese….’

© Laura Vleugels

Solid Stash

‘Net die zomer werden enkele vriendinnen voor het eerst mama. Ik wist dat kraamkost een ding was in België en trok met een kleine frigobox de metro op, hopend dat mijn ingevroren porties het zouden overleven. Al snel kreeg ik telefoon van mijn vriendinnen: “Geef ons meer! Zo handig en lekker! We betalen je er wel voor!” Ik werkte toen bij een high-end cateringbedrijf omdat het mijn droom was ooit een eigen foodbusinesss te beginnen. Plots besefte ik: hier zit iets in. En voilà: Solid Stash was geboren.’

Geen alles-of-nietsmentaliteit

‘Je kan bij ons een voorraad aan diepvriesmaaltijden bestellen die zes maanden goed blijven: makkelijk, aan huis geleverd, smakelijk, comfortfood en ook honderd procent plantbased. Voor ons is dat laatste natuurlijk het belangrijkste: het is het kleine steentje dat we hopen bij te dragen aan een duurzamere planeet. Het hoeft niet alles of niets te zijn: als we allemaal een beetje ons best doen, komen we er ook. Veel van onze klanten zijn flexitariërs, en als die dankzij ons allemaal een paar dagen per week vlees laten, maakt dat al een enorm verschil.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Het vegan slachthuis

‘Ons atelier bevindt zich in het slachthuis van Anderlecht – het is ironisch maar ook bijna poëtisch dat we honderden kilo’s wortels versnijden in een oude vleesversnijdingshal van het Abattoir (lacht). Thuis eten we trouwens bijna honderd procent vegan. Ik durf nog weleens te zondigen op restaurant wanneer er geen deftig vegan alternatief is, en voor ons zoontje maken we soms een eitje, maar voor de rest kost het ons geen moeite. Ik gebruik weinig vleesvervangers – misschien eens wat seitan van Le Seitanist of tempé uit de Aziatische supermarkt – net omdat ik wil laten zien dat je die niet nodig hebt om smakelijk te eten.’

We werken nu aan een dinner party-box, zodat je straks stressvrij lekkere vegan etentjes kan geven voor je vrienden.

‘Van mijn familie had ik misschien wat meer weerstand verwacht, maar ze zijn volledig mee met ons verhaal en zijn heel trots. Mijn mama vraagt me weleens of ik inspiratie kan bieden wanneer we komen eten, of ze vraagt of ik zelf iets kan meebrengen. We werken nu aan een dinner party-box, zodat je straks stressvrij lekkere vegan etentjes kan geven voor je vrienden. Die kan mijn familie dan binnenkort ook bestellen (lacht).’

Tekst: Kaatje De Coninck

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' '