Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Kelly De Greef – photographybykelly

'Ik ging met een psycholoog babbelen en dankzij haar leerde ik met deze nieuwe situatie omgaan.'

Garance (25): ‘De eerste maand genoot ik niet echt van het mama zijn. Ik huilde de hele tijd en ik voelde me niet goed in m’n vel.’

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

En plots sta je daar, met een baby in je armen. Van een kinderwens over de zwangerschap tot het moederschap: een kind op de wereld zetten is één grote rollercoaster. Garance (25) wilde jong mama worder. Dario (24) en zij zijn nu de trotse ouders van Fleur.

‘Ik wilde altijd jong mama worden’, vertelt Garance. ‘Er was een heuse babyboom op m’n werk en dat deed het nog meer kriebelen. Daarom besloten Dario en ik om er ook aan te beginnen. Na amper vier maanden was ik zwanger! Dario kon z’n ogen niet geloven toen ik hem de positieve zwangerschapstest toonde. We waren zo in de wolken en begonnen onmiddellijk alles te plannen.’

Hormonen

‘Ik had tijdens de zwangerschap enorm veel last van mijn hormonen waardoor ik voor de kleinste dingen onmiddellijk begon te huilen’, aldus Garance. ‘Helaas sloeg ik toen ik zeventien weken ver was mijn voet om en brak ik m’n enkel. Ik moest zes weken in het gips en revalideren bij de kinesist. Dat is met een bolle babybuik natuurlijk niet zo evident! Ik heb ook een hoge bloeddruk, waardoor ik medicatie moest nemen en tweemaal per dag m’n bloeddruk moest meten.’

De eerste maand genoot ik niet echt van het mama zijn. Ik huilde de hele tijd en ik voelde me niet goed in m’n vel, terwijl ik wel heel blij was met haar komst.

‘De medicatie sloeg niet zo goed aan, waardoor ik na 38 weken naar de spoed moest gaan en onmiddellijk werd ingeleid’, vertelt Garance. ‘Omdat ik de pijn niet meer kon verdragen, vroeg ik na een tijdje een epidurale. Die deed enorm goed haar werk, want ik had niks van pijn meer en voelde mij zelfs heel goed. Het duurde heel lang vooraleer ik voldoende ontsluiting had en mocht beginnen persen. Ze rekenen op 1 cm per uur, en dat ging toch tergend traag voorbij. Uiteindelijk was het moment daar eindelijk, maar ik vond dit niet makkelijk. Ik voelde namelijk niet wanneer ik moest persen, maar werd gelukkig goed begeleid door de vroedvrouwen. Na een halfuurtje kwam onze kleine spruit ter wereld. Ik mocht ze zelf uit mij nemen, wat een mooi moment! Al besefte ik dat niet ten volle, omdat ik helemaal uitgeput was na het persen.

Pijnlijke borstvoeding

‘Mijn vriend koos de naam Fleur omdat hij dat mooi vond klinken’, aldus Garance. ‘Ik was ook meteen verkocht. Toen we haar de eerste keer zagen, bleek ook dat die naam perfect bij haar past. Borstvoeding geven verliep niet van een leien dakje. Het was zo pijnlijk! Ik probeerde te kolven en dat lukte wel goed. Toen we naar huis mochten, overviel de schrik mij. Ik was bang dat ik het alleen zonder de hulp in het ziekenhuis niet zou kunnen. De eerste nacht deed ik zelfs geen oog dicht.’

De eerste maand genoot ik niet echt van het mama zijn. Ik huilde de hele tijd en ik voelde me niet goed in m’n vel, terwijl ik wel heel blij was met haar komst. Op aanraden van m’n vriend ging ik met m’n huisarts en iemand van Kind & Gezin babbelen en dankzij hen leerde ik met deze nieuwe situatie omgaan. Ik besloot ook met borstvoeding te stoppen omdat het te zwaar was.’

Het moederschap heeft mij enorm veranderd. Vroeger trok ik mij alles veel te hard aan. Nu kan ik veel beter relativeren, zolang alles maar goed gaat met mijn dochtertje.

Het moederschap heeft mij enorm veranderd’, zegt Garance. ‘Vroeger trok ik mij alles veel te hard aan. Nu kan ik veel beter relativeren, zolang alles maar goed gaat met mijn dochtertje. Mama zijn is heel pittig. Dat slaaptekort had ik toch onderschat en kan er enorm inhakken. Als je met een kindje op stap gaat, lijkt het ook altijd alsof je twee weken op vakantie vertrekt: wat een verhuis! Ik vind het ook jammer dat ik soms plannen met vriendinnen moet afzeggen als ik geen oppas vind voor Fleur. Maar als ik haar zie lachen, ben ik onmiddellijk die “mindere” kantjes vergeten. Ik hou er echt van om mama te zijn, en als ik Dario haar zie knuffelen, smelt mijn hart. Ik denk dat er niks mooier bestaat dan dat!’

Volop genieten

‘Ik wil zeker nog een kindje’, besluit Garance. ‘Maar we gaan nog eventjes wachten en nu volop genieten van onze tijd met Fleur. Ons plan is om aan een tweede te beginnen als zij naar school gaat. Dan kunnen we onze tijd iets beter verdelen en onze aandacht beter verdelen tussen de twee kleine spruiten.’

Zwangerschapsaankondiging

Zwangerschapsaankondiging

Zwangerschapsaankondiging

Met deze foto vertelden we het geweldige nieuws aan onze familie en vrienden. We kwamen allemaal samen tijdens een voetbalmatch van de Rode Duivels, en projecteerden de foto op een groot scherm.

Bolle babybuik

Bolle babybuik

Bolle babybuik

Deze foto werd genomen zo’n drie weken voor mijn bevalling tijdens de babyshower. Ik liet geen shoot doen omdat ik mezelf niet mooi vond met die bolle babybuik, maar daar heb ik nu wel spijt van.

Babyshower

Babyshower

Babyshower

Mijn babyshower was fantastisch. Ik moest verschillende opdrachten doen zoals raden welke vriendinnen bij welke babyfoto hoorden, een luier geblinddoekt verversen, enzovoort. Ik ben ze nog steeds heel dankbaar voor dit alles.

Peter

Peter

Peter

Dario en zijn beste vriend drinken regelmatig samen een glaasje Amaretto, dus vonden we dit een leuk idee om hem  als peter te vragen.

Meter

Meter

Meter

Mijn schoonzus vroegen we als meter. Ze is zelf mama van twee kindjes en keek er enorm naar uit om ooit eens meter te mogen worden. Met twee kindjes in huis heb je niet veel rust, dus deze koffer vol  producten kon ze wel gebruiken.

Hallo wereld

Hallo wereld

Hallo wereld

Dit is de eerste foto van onze dochter Fleur, samen met haar gepersonaliseerd dekentje. Ze is hier amper vier uur oud.

Geboortekaartje en doopsuiker

Geboortekaartje en doopsuiker

Geboortekaartje en doopsuiker

We kozen voor de boerderij als thema omdat mijn vriend daar enorm van houdt. We hebben ook zelf een grote tuin met kippen en een geit. Ook onze twee hondjes staan erop afgebeeld.

Gezinnetje

Gezinnetje

Gezinnetje

Dit is een van onze eerste foto’s als kersvers gezin. Het is een van mijn favoriete foto’s omdat Fleur recht in de camera kijkt met haar mooie oogjes.

Kleine spruit

Kleine spruit

Kleine spruit

Ons klein wondertje.

Beste vrienden

Beste vrienden

Beste vrienden

Fleur met haar beste vriend, onze golden retriever Fonzi. Hij geeft haar al vanaf de eerste dag likjes. Als Fleur hem ziet, begint ze meteen te lachen.

Fotograaf: Kelly De Greef – photographybykelly

Nog meer mama’s over het moederschap:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '