Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Niki Sanders via unsplash

Wie z'n huid een oppepper wil geven, kan daarmee beginnen tussen de lakens.

Dit is waarom seks goed is voor je huid

Margo Verhasselt

Laten we eerlijk zijn: tijdens een stomende vrijpartij denken we niet meteen aan hoe goed onze huid eruitziet. Maar seks zou wel degelijk goed zijn voor de huid. Sterker nog, bij vrouwen zou het er zelfs voor kunnen zorgen dat je huid jonger oogt.

‘Het is belangrijk om eerst te definiëren wat seks is’, legt Alisa Vitti, hormoonexpert, oprichter en CEO van Flo Living uit. ‘Voor vrouwen is de seks waar we baat bij hebben, die waarbij de clitoris gestimuleerd wordt. Het bereiken van een hoogtepunt is daarbij niet per se nodig, al helpt het wel.

Bij een orgasme komt oxytocine vrij (ofwel happy hormones) wat maakt dat er heel wat loskomt in ons lichaam. We spreken dan over een zogenaamd “orgasme-plateau”, wat ook gunstig is voor mannen.  

Stress

Merk je dat je huid moeilijk doet voor grote werkevenementen of op reis? Dan kan seks een goed idee zijn om stress-geïnduceerde acne te kalmeren. Seks kan cortisol verlagen, een stresshormoon dat overactieve talgklieren kan veroorzaken (d.w.z. een vettere en meer breakout-gevoelige huid) wanneer het wordt verhoogd.  

Het vrijkomen van stikstofmonoxide en oxytocine kan helpen de hormonen in balans te houden, cortisol weg te spoelen, de collageenproductie te stimuleren en het verouderingsproces te vertragen. Bij vrouwen helpt het zelfs bij het reguleren van de ovulatie. ‘Wanneer je immuunsysteem, je stressresponssysteem en je voortplantingssysteem optimaal werken, heeft de huid de kans om ook optimaal te presteren. Wanneer ze gestrest zijn en ondermaats presteren, zie je dat aan je gezicht,’ vertelt Vitti.  

Die oxytocine boost kan kalmerend werken en ook voor een betere nachtrust zorgen. ‘Een goede nachtrust wordt geassocieerd met een hoger energieniveau, een beter geheugen, een verhoogde immuniteit en een betere gezondheid – wat op hun beurt dan weer allemaal bijdragen aan een gezondere huid,’ zegt Jess O’Reilly, seksuologe en presentatrice in de podcast ‘Sex With Dr. Jess’.  

Sweat sweat baby 

Maar wat dan met al dat zweet tussen de lakens? Ook dat is volgens Vitti niet negatief. ‘Het is goed voor je hormonen om te zweten. Veel vrouwen hebben onbewust een oestrogeendominantie, wat leidt tot puistjes, dus ga lekker zweten! Maar voel je vrij om daarna nog even te schrobben onder de douche om de lymfedrainage te verbeteren en de oestrogeenontgifting te ondersteunen’, stipt ze aan. Zweet verbetert, net als beweging, de bloedsomloop en het kan zelfs helpen bacteriën van de huid te verwijderen, waardoor acne en huidinfecties worden tegengegaan.  

Dus als je de volgende keer je huid een oppepper wilt geven, leg dan je vochtinbrengende crème weg en leef je uit tussen de lakens!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '