Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
partner ouders
© Pexels

'Een familiedynamiek, of die nu goed of slecht is, heeft altijd wel invloed op wie je bent.'

Je partner komt niet overeen met zijn/haar ouders: red flag?

Annelies Hart

Of je het nu wil of niet: de manier waarop je met je ouders omgaat, zegt veel over jezelf. De manier waarop je partner dus met zijn/haar ouders omgaat, kan een indicatie zijn voor hoe jullie band zal evolueren. Maar moet je je dan direct zorgen maken?

In een relatie zit je met twee, maar hoe serieuzer het wordt, hoe meer mensen je erbij krijgt. Zo zijn de schoonouders vaak ook niet te vermijden. Sommigen hebben het geluk er hun tweede familie in te vinden, maar bij anderen loopt het net iets stroever. Wat nu als je eigen partner een slechte band heeft met zijn/haar ouders? Veel mensen zien het als een red flag, maar wat is daar eigenlijk van aan?

Volgens klinisch psycholoog John Mayer, hoeven we het niet meteen als iets slechts te zien. Familiedynamiek ligt namelijk nooit enkel aan één persoon. ‘Families zijn machtige entiteiten, en één lid van een familie is vaak machteloos ten opzichte van de algehele dynamiek van een familie. Als het contact niet goed zit, kan iemand dus meegezogen worden in die gezinssituatie zonder er iets aan te kunnen doen.

Bewust of onbewust?

Het is dus niet per se een red flag, maar er zijn wel een paar nadelen waar je rekening mee moet houden als je lief niet overweg kan met zijn/haar/hun ouders. Een familiedynamiek, of die nu goed of slecht is, heeft namelijk altijd wel invloed op wie je bent en dat geldt voor ons allemaal.

Veel mensen komen uit echt giftige gezinnen, maar hebben aan zichzelf gewerkt om er beter uit te komen en zijn zich dus bewust van de relatie die ze hebben met hun ouders.

Ramani Durvasula

Psycholoog

Wanneer moet je je dan wél zorgen maken? ‘Het is alleen een slecht teken als ze geen grip hebben op hun gezinssituatie, zich niet bewust zijn van hoe ze erdoor beïnvloed worden, of het ontkennen of vaak rechtvaardigen’, legt psycholoog Ramani Durvasula, auteur van het boek ‘Should I Stay or Should I Go?’, op website Well and Good. ‘Veel mensen komen uit echt giftige gezinnen, maar hebben aan zichzelf gewerkt om er beter uit te komen en zijn zich dus bewust van de relatie die ze hebben met hun ouders.’

De échte red flag

De echte red flag is dus: ontkenning. Weigert je lief om te gaan met zijn/haar/hun ouders, zonder er een reden te geven of op een andere manier erover te communiceren? Dan mogen er alarmbelletjes gaan rinkelen.

Als je partner afstand inbouwt tussen zichzelf en familieleden nadat hij/zij/die zich realiseert dat hun familiedynamiek niet gezond is, kan het net wél zinvol zijn. ‘Soms moet je nu eenmaal grenzen instellen voor je eigen mentale gezondheid en die van je partner’, besluit Durvasula.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '