Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

Je smartphone kan zelfs problemen geven tot in de slaapkamer.

Bluelighting: wanneer je smartphone je relatie beïnvloedt

Annelies Hart

Gaslighting is al lang geen nieuwtje meer, maar ondertussen is er een nieuwe ‘lighting’ in de datingwereld: bluelighting. Dat het licht dat van je televisie-, smartphone of laptop komt slecht is voor je ogen wisten we al, maar ook je relatie kan onder al die schermen lijden. Een bril me bluelightfilter zal niet helpen, maar wat dan wel?

Eerlijk: is er iets zo frustrerend als gezellig op date zijn met je significant other en ineens jullie interessant gesprek onderbroken zien worden door een smartphone? Laptops, smartphones en televisies zijn dan wel een onvermijdelijk en zelfs belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven geworden, soms zien we ze toch liever even verdwijnen.

Wanneer technologie zo prominent in ons leven aanwezig is dat het onze emotionele verbindingen verstoort, hebben we dus een probleem. En dat probleem heet ‘bluelighting.’

Tot in de slaapkamer

Dr. Katherine Hertlein, relatietherapeut en hoofdadviseur bij sekstherapie app Blueheart, vertelt in Metro UK dat bluelighting vooral een neveneffect is van de pandemie en de laatste maanden enkel maar erger geworden is. En wie dacht dat het enkel slecht is op vlak van communicatie, is eraan voor de moeite. Het fenomeen kan namelijk problemen veroorzaken tot in de slaapkamer.

Als jij of je partner te veel tijd doorbrengt op hun telefoon, of voortdurend wordt afgeleid door een digitaal apparaat, kan zelfs het meest interessante gesprek moeilijk lopen.

Katherine Hertlein

Relatietherapeut

‘Als jij of je partner te veel tijd doorbrengt op hun telefoon, of voortdurend wordt afgeleid door een digitaal apparaat, kan zelfs het meest interessante gesprek moeilijk lopen’, waarschuwt Hertlein. ‘De ander voelt zich dan mogelijks afgewezen of eenzaam. Daardoor komt er ook een verschil in seksueel verlangen, dat optreedt wanneer de ene partner schermtijd verkiest boven intimiteit.’

No phone-remedies

Om je ogen te beschermen kan je een hippe bril met bluelightfilter kopen, maar voor je relatie zal dat niet volstaan. Gelukkig zijn er wel een paar andere manieren om jou en je partner van de bluelightvloek te ontdoen.

Je schermtijd in zijn geheel verminderen, kan wonderen doen. Maar laten we eerlijk zijn: zo gemakkelijk is dat nu ook weer niet. Wat beter kan werken is een no phone zone inbouwen. Spreek bijvoorbeeld af om schermen uit je slaapkamer te bannen. Het voelt een beetje als cold turkey gaan, maar je zal er wel meteen effect van voelen (pun intended).

Als een vaste plek te moeilijk is, kan je nog steeds opteren voor no phone time. Kies één of meerdere momenten uit per dag waarop jij en je partner bewust jullie schermen aan de kant leggen en tijd maken om met elkaar te spenderen. ‘De moeite nemen om wat tijd samen in te plannen zonder technologie – zelfs gewoon samen thuis een maaltijd koken – kan een geweldige manier zijn om jullie romantische band te versterken’, zegt Hertlein. Er is dus (geen blauw) licht aan het einde van de tunnel.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '