Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

'Jonge vrouwen vandaag hebben beduidend meer stress', klinkt het.

Steeds meer zwangere vrouwen kampen met een depressie

Hoewel een zwangerschap een van de leukste momenten uit je leven zouden moeten zijn, kampen steeds meer zwangere vrouwen met een depressie. Dat blijkt uit een studie die zopas werd gepubliceerd in JAMA Open Network.


Maar liefst 25% van de zwangere vrouwen die tussen 2012 en 2016 gevolgd werden voor het onderzoek, toonden tekenen van een depressie aan. Dat staat in schril contrast met de 17% van de vrouwen die ondervraagd werden in de jaren negentig. De oorzaak? Steeds meer vrouwen zijn nu aan het werk. ‘Jonge vrouwen vandaag hebben beduidend meer stress‘, vertelt Dr. Rebecca Pearson, psychiatrisch epidemioloog, onderzoekster en mede-auteur van de studie.

Stress en verwachtingen


‘Twee zaken zijn heel belangrijk als het over de mentale gezondheid van jonge, zwangere vrouwen gaat. Aan de ene kant zijn er de verwachtingen en ambities, die vaak haaks staan op het stichten van een gezin. Aan de andere kant is het ook vaak fysiek bijzonder lastig voor zwangere vrouwen om te blijven werken als ze eenmaal zwanger zijn.’ En ook geld zou daarbij een belangrijke factor zijn. Zo getuigde de hoogzwangere Sofie Engelen zopas nog over haar zwangerschap als zelfstandige. ‘Ik verga nu al van de stress om dit allemaal te bolwerken’, schreef ze in een post. ‘En dan blijkt ook nog eens dat het ziekenfonds het vervangingsloon pas ná drie maanden moederschapsverlof zal uitbetalen. Dat is toch niet normaal?’

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '