Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

Pijnlijke borsten? Moodswings?

Twijfel je of je zwanger bent? Hier zijn 15 mogelijke tekenen van een zwangerschap

De redactie
Je hebt een vreemd gevoel in je onderbuik en je voelt het aan je water dat er iets niet klopt. Twijfel je of je zwanger bent? Deze 15 symptomen zijn typisch voor een beginnende zwangerschap. Maar als je echt zeker wil zijn, doe je het best een zwangerschapstest natuurlijk!

1. Pijnlijke borsten


Is je beha aandoen een echte kwelling geworden? Het gevoel dat je zware borsten hebt, je tepelhoven donkerder zijn dan normaal en de aders op je borsten duidelijker zichtbaar, kan een teken van een zwangerschap zijn. Aarzel niet om je beha ook ’s nachts aan te houden, dat kan iets comfortabeler zijn.

2. Vermoeidheid


Voordat je zelfs maar een pagina in je boek hebt omgeslagen ben je al in slaap gevallen. Als je snel uitgeput bent of je je plots super vermoeid voelt, kan dat een reactie zijn op de verhoogde hormonen in je lichaam. Veel vrouwen blijven het hele eerste trimester van de zwangerschap moe.

3. Misselijkheid


De meeste zwangere vrouwen beginnen zich misselijk te voelen vanaf zes weken zwangerschap. We kennen dit verschijnsel vooral onder de term ochtendmisselijkheid maar het kan helaas ook ‘s middags en ‘s avonds optreden! Vanaf het tweede trimester zou je misselijkheid moeten afnemen. Probeer in de tussentijd voeding te eten die je spijsvertering regelt, zoals koolzuurhoudende dranken op basis van gember.

4. Vaak plassen


Als je opeens niet meer de hele nacht kan doorslapen zonder een bezoek aan het toilet, kan dat een teken zijn dat je zwanger bent. Tijdens een zwangerschap maakt je lichaam namelijk meer vocht aan.

5. Hoofdpijn


Ook hoofdpijn kan op een zwangerschap wijzen. Dat komt door de veranderingen in je hormonen.

6. Rugpijn


Heb je lage rugpijn? Als je normaal gezien nooit last hebt van je rug, kan dat erop wijzen dat je ligamenten of gewrichtsbanden uitzetten. Die pijn kan jammer genoeg heel je zwangerschap lang blijven duren. Ze is te wijten aan je toenemende gewicht en de verplaatsing van je zwaartepunt door je nieuwe postuur. En daardoor kunnen dus rugklachten ontstaan.

7. Krampen


Ben je zwanger of heb je gewoon PMS? Moeilijk te zeggen. Maar als je krampen hebt zou het kunnen dat je baarmoeder zich uitrekt als voorbereiding op de baby.

8. Vreemde zin in of een afkeer van eten


Heb je plots zin in citrusfruit of net een grote afkeer van eten? Als je verhouding tot eten plots anders is dan vroeger, zou het kunnen dat je lichaam je wil vertellen dat je zwanger bent.

9. Constipatie en een opgeblazen gevoel


Vorige week paste je nog zonder problemen in die jeans… en nu opeens niet meer. Als je je een beetje opgeblazen of geconstipeerd voelt, kan dat te wijten zijn aan een hogere progesteronwaarde. Tijdens je zwangerschap maak je meer progesteron aan, en dat vertraagt je spijsvertering.

10. Moodswings


Je vriend heeft zijn sokken niet in de wasmand gegooid en jij bent buiten jezelf van woede? Je snelle stemmingswisselingen zijn misschien wel te wijten aan de veranderingen in je lichaam. Verzeker je lief dat die emotionele achtbaan slechts tijdelijk is.

11. Hogere lichaamstemperatuur


Over het algemeen stijgt je lichaamstemperatuur vanaf je eisprong tot de eerste dag van je maandstonden, twee weken later. Als je temperatuur na die twee weken hoog blijft, zou het kunnen dat je zwanger bent.

12. Sterk ontwikkelde reukzin


Als je bepaalde geuren opeens niet meer kan verdragen of als je heel gevoelig bent voor geuren, kan dat op een zwangerschap wijzen.

13. Duizelig of flauw


Een lage bloedsuikerspiegel of lage bloeddruk kan je slapjes maken. Zorg ervoor dat je voldoende eet en veel water drinkt.

14. Bloedingen


Als je regels veel lichter waren dan gewoonlijk en onverwacht een paar dagen vroeger kwamen, zou het kunnen dat het om een bloeding door een innesteling gaat. Het bevruchte eitje zet zich vast in de baarmoederwand en veroorzaakt daardoor een kleine bloeding.

15. Overtijd


De meeste tekenen die op een zwangerschap wijzen, zijn ook premenstruele symptomen. Hoe merk je het verschil? De duidelijkste aanwijzing is het uitblijven van je regels. Als je een regelmatige cyclus hebt en nu opeens overtijd bent, kan je het best een zwangerschapstest halen. Als het resultaat negatief is maar je toch je regels niet krijgt, zou het kunnen dat het nog te vroeg is om door een test te bepalen of er een kindje onderweg is. Wacht een paar dagen en probeer opnieuw. En als het resultaat positief is: gefeliciteerd!

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '