Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Thinkstock

Work it girl!

Word slank door juist te sporten

Je sport tot je erbij neervalt, maar je lijf wordt geen centimeter gespierder, je weegt geen grammetje minder en je conditie blijft lachwekkend? Laat je niet leiden door de sportmythes en check of je wel écht juist bezig bent.

Zodra je sport, verbrand je vet

Als je sport, verbruikt je lichaam eerst de ingenomen koolhydraten, zoals de suikers die het lichaam bevat. Pas na een twintigtal minuten, als die verbranding gebeurd is, wordt er vet verbrand. Het moment waarop dat precies gebeurt, is bij iedereen anders en hangt af van je conditie en erfelijke factoren.

 

Elke dag tien minuten lopen is voldoende om af te vallen

Wie wil afvallen, kan beter wat minder vaak, maar wel langer sporten. Cardiotrainingen zoals fietsen, zwemmen of lopen zijn het effectiefst om vet te verbranden, net omdat die verbranding pas start na een halfuur. Bij duursporten zijn veel spieren tegelijk actief, wat je hartslag verhoogt en je lichaam de vetverbranding doet starten. Hoe langer je sport, hoe meer calorieën je verbrandt.

 

Ik hou me aan altijd hetzelfde trainingsschema, dan val ik het meest af

Routine is nooit goed. Zorg voor verschillende trainingen en varieer. Als je te lang hetzelfde doet, raak je sneller verveeld en evolueren ook je spieren niet verder. Pas je workout liever om de paar maanden aan.

 

Na het sporten moet je spierpijn hebben

Je kan spierpijn hebben als je een nieuwe sport beoefent of voor het eerst gaat sporten. Omdat je het niet gewoon bent, lopen je spiervezels microletsels op, en die veroorzaken pijn. Niet leuk, maar wel goed voor je spieren, want daarna kunnen ze beter groeien. Getrainde sporters hebben geen spierpijn, tenzij ze oefeningen doen die ze anders niet doen. Maar ook zonder spier pijn blijven hun trainingen effectief.

 

Hoe hoger mijn hartslag tijdens het sporten, hoe beter

Als je hartslag té hoog wordt tijdens het sporten, wil dat zeggen dat je over je grens gaat. Dat kan gevaarlijk zijn, want een te hoge hartslag verhoogt het risico op blessures en verzuring van je spieren. Om te voorkomen dat je overdrijft, kan je in groep joggen. Kan je tijdens het joggen nog blijven praten, dan zit je goed.

 

Ik hoef geen goede conditie te hebben om vet te verbranden

Zodra je lang genoeg sport, verbrand je vet. Toch verbrand je meer met een goede conditie. Hoe beter je conditie, hoe beter de doorbloeding van je spieren. En hoe langer je je workout vol houdt, hoe meer energie je verbruikt. Bovendien past je lichaam zich aan. Hoe vaker je vetten verbrandt, hoe efficiënter dat gebeurt.

 

Ik wil vooral een goede conditie en kan krachttraining dus overslaan

Conditietrainingen zijn goed om gewicht te verliezen, maar ook krachttrainingen zijn nuttig. Behalve voor een welkome afwisseling zorgen krachttrainingen voor een verhoging van je stofwisseling, waardoor ze dus zeker ook kunnen helpen om fit en slank te blijven. Kijk maar naar fitnesscentra, waar in lessen zoals bodypump conditie en kracht ook gecombineerd worden.

 

Ik sport, dus ik moet sportdrankjes drinken

Je hoeft echt niet per se sportdrankjes te drinken. Je moet gewoon voldoende drinken, punt. Vóór het sporten, maar ook daarna, zeker als het warm is. Spieren hebben vocht nodig, en als ze dat niet krijgen, zullen ze snel verkrampen, wat het sporten bemoeilijkt. Je drinkt het best anderhalve liter water per dag, afgewisseld met magere melk of vers vruchtensap. Zolang je dat doet, kan je zonder problemen sporten.

 

Ik ben te dik om te sporten, het zou alleen tot blessures leiden

Beweging is gezond voor iedereen, maar niet elke sport is geschikt voor iedereen. Je moet de lichamelijke activiteit langzaam opbouwen. En dat kan een aantal weken of zelfs maanden duren. Bovendien is de intensiviteit van de inspanning even  belangrijk als de duur ervan. Kan je niet meteen beginnen met joggen, bouw dan je conditie op door te wandelen. Ook dan zal je vet verbranden. Geleidelijk aan zal je meer kunnen, waarna je kan overstappen naar joggen of andere sporten. Niemand is te dik om te sporten, maar het kan wel zijn dat je gewrichten de belasting minder goed aankunnen. Als je gewrichtspijnen hebt tijdens of na het sporten, is zwemmen een goed alternatief. Dat helpt ook om af te vallen, maar belast de gewrichten minder.

 

Je mag niet eten voordat je gaat sporten

Bewegen voor of na een maaltijd kan eigenlijk geen kwaad, al is het niet ideaal om met een volle maag te sporten. Zorg ervoor dat je voldoende tijd uittrekt om je eten te verteren voor je begint te sporten. Na een uitgebreide maaltijd wacht je het best drie tot vier uur voor je fysieke inspanningen levert, na een kleine maaltijd is dat twee tot drie uur. Je moet zelf een beetje aanvoelen wat voor jou werkt en wat niet. Tot een uur voor het sporten kan je wel nog lichte tussendoortjes eten, zoals rauwe groenten of magere yoghurt. Als je na het sporten opnieuw honger krijgt of je een beetje slap voelt, kan je ook altijd nog een boterham of wat vers fruit eten.

 

Als ik mijn buikje wil wegwerken, moet ik vooral sit-ups doen

Als je specifieke spiergroepen traint, betekent dat niet dat je alleen daar vet verbrandt. Werken aan je lichaam is een totaalproces, je zal dus vet verbranden over je hele lichaam. Als je vooral je bovenbenen gebruikt tijdens een inspanning, zal er op termijn veel vet verbrand worden, maar dat vet kan ook afkomstig zijn van je buik. Met sit-ups alleen zal je buik niet wegsmelten, maar ze helpen wel om de spieren onder het vet strakker te maken.

 

Als ik veel sport, mag ik veel pasta eten

Alleen als je op topniveau met sport bezig bent, kan je je een dagelijkse portie pasta  veroorloven. Als je gewoon recreatief sport, is zo veel pasta heus niet nodig. Pasta is calorierijker dan aardappelen en wordt meestal geserveerd met vetrijke sauzen en weinig groenten. Als je tonnen pasta eet zonder al die calorieën te verbranden, sla je veel energie op onder de vorm van vet. En daar word je dan weer dikker van in plaats van slanker.

 

Lees ook:

5 efficiënte work-outs waar je lichaam écht baat bij heeft
Erewoord, deze 11 tussendoortjes zijn gezond én lekker
's Avonds snacken vermijd je zo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '