Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Veer

Uitzwieren of aanhouden?

Volgens de wetenschap draag je beter geen beha

De beha: voor de één een deugd, voor anderen een nachtmerrie. Maar wat zijn nu precies de gevolgen van het dragen van een beha? Aanhouden of meteen uitzwieren die handel?

Het grote borstonderzoek

Sportwetenschapper Jean-Denis Rouillon, professor aan de universiteit van Franche-Comté, leidde een vijftien jaar durende studie over het effect van beha's bij 330 vrouwen tussen 18 en 35 jaar in het Universitair Ziekenhuis van Besançon. Het team maakte voor dat onderzoek gebruik van een meetlat en beugel om de veranderingen in de borsten van de vrouwen jaar na jaar vast te stellen. En wat blijkt? Het dragen van een beha vanaf jonge leeftijd helpt weinig bij het ondersteunen van de borsten, verminderen van de pijn in de rug en het voorkomen van hangende borsten. Medisch, fysiologisch én anatomisch gezien hebben borsten dus blijkbaar geen voordeel bij het dragen van een beha. 'Integendeel, ze zouden sneller gaan hangen met een beha', vertelt Rouillon.

 

Bye bye theezakjes

De onderzoekers geloven dat jonge vrouwen hun borsten beter verstevigen en ondersteunend borstweefsel ontwikkelen door die beha achterwege te laten. Uit het onderzoek bleek zelfs dat de tepels van vrouwen die stopten met het dragen van een beha (vrijwillig, niet als onderdeel van de studie) zo'n 7 millimeter gelift werden in vergelijking met die van vrouwen die wél een beha dragen. Beha's, zo beweren de onderzoekers, zouden een goede doorstroming belemmeren en borstversteviging verhinderen.

 

'Bij jongere vrouwen zal het niet dragen van een beha leiden tot een verhoogde collageenproductie, wat op zijn beurt een liftend effect heeft op de ontwikkelende borst', vertelt Dr. Stafford Broumand, die gelinkt wordt aan de studie. Maar uiteraard hebben vrouwen meer redenen om een beha te dragen dan enkel hangende borsten.

 

Gooi je beha's nog niet weg

Het team adviseert wel om voorzichtig om te gaan met de conclusies uit dit onderzoek aangezien de vrouwen niet representatief zijn voor de hele bevolking. Professor Rouillon is ervan overtuigd dat er meer onderzoek nodig is om de mogelijke impact – positief en negatief – van een beha te bepalen. Hij geeft ook toe dat het hier gaat om voorlopige resultaten

 

Bron: IFLScience

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '