https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Zo vermijd je die ongemakkelijke situatie.

Slecht in namen onthouden? Probeer deze trucjes eens

Iemand die je kent begroet je op straat en het enige wat jij kan denken is: ‘Verdorie, hoe heet die weer?’. Is er iets genanter dan dat? Je mag dan de beste bedoelingen hebben met een nieuwe kennis, iedereen kan weleens een naam vergeten. Met deze handige trucjes onthoud jij de naam van de nieuwe stagiaire voortaan wél.

1. Zeg het luidop


Een onderzoek door de University of Montreal heeft uitgewezen dat luidop herhalen de beste manier is om iets te onthouden. Volgens de onderzoekers wordt er in onze hersenen een link gecreëerd van zodra je een woord of een naam articuleert, zonder geluid. Wanneer je dat woord ook luidop uitspreekt, wordt die link nog sterker. Een goede manier om een naam te onthouden is dus door die luidop uit te spreken. Start er een nieuwe stagiaire bij jou op de werkvloer, dan kan je voorkomen dat je zijn of haar naam vergeet door hem te vertellen aan je collega’s.

2. Stel een vraag


Een andere manier om de naam van een nieuwe kennis te onthouden, is door die persoon een vraag te stellen over hem of haar. De kans is groot dat je met een heleboel andere dingen in je hoofd zit terwijl iemand je zijn naam vertelt, waardoor die er in het ene oor ingaat en in het andere er weer uit. Door een vraag te stellen en interesse te tonen in de persoon die tegenover je staat, verleg je automatisch je focus en zal je eerder geneigd zijn om te onthouden hoe hij of zij heet. Bovendien zorg je ervoor dat de andere persoon even aan het woord blijft, waardoor jij de tijd krijgt om de naam te memoriseren. En het geeft de andere ook nog eens het fijne gevoel dat je geïnteresseerd bent.

3. Creëer een beeld in je hoofd


Associeer de naam met iets of iemand dat je kent en maak er een visueel beeld van in je gedachten. Hoe extremer en gekker het beeld dat je in je hoofd hebt, hoe beter je de naam zal onthouden. ‘Stel dat iemand Jef heet, dan kan je dat bijvoorbeeld associëren met chef, omdat het erop rijmt. Visualiseer Jef als chefkok in je keuken, met een pot op zijn hoofd’, legt Darlene Price, auteur en communicatie-expert, uit aan Forbes. ‘Zoek op het moment zelf naar een associatie die vertrouwd voelt. Het is een makkelijk trucje dat bewezen resultaat oplevert.’

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content