Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want stoppen met roken is niet eenvoudig. Maar haalbaar is het wél! Dat bewezen al duizenden gelukkige ex-rokers voor jou. En jij en je lichaam verdienen het ook. Daarom zetten we je met deze zestien haalbare en concrete tips graag op weg naar een rookvrij leven met bakken energie, een frisse adem en een dikkere portemonnee.
Stel een stopdatum vast.
Kies een concrete datum waarop je stopt. Dat helpt je je mentaal voor te bereiden en geeft je een duidelijke deadline. Zet die datum in je agenda en vertel het aan anderen om je verantwoordelijkheid te vergroten.
Ken je triggers.
Bedenk wanneer je de neiging hebt om te roken: bij stress, in de pauze of na het eten? Zodra je je triggers kent, kan je strategieën bedenken om ermee om te gaan, zoals een glas water drinken, een korte wandeling maken of een ademhalingsoefening doen.
Zoek vervangingen.
Als je het gewend bent om iets in je handen te hebben, zoek dan vervangingen als een stressbal of kauwgom. Die kleine hulpmiddelen kunnen helpen de drang te onderdrukken zonder dat je teruggrijpt naar een sigaret.
Gebruik nicotinevervangers.
Nicotinevervangers als pleisters, kauwgom of nicotinezuigtabletten kunnen je helpen de fysieke afhankelijkheid van nicotine te doorbreken zonder de schadelijke stoffen van sigaretten in te nemen. Bespreek de opties zeker met je apotheker of arts.
Maak gebruik van apps en online hulpmiddelen.
Er zijn heel wat apps en online tools beschikbaar die je kunnen ondersteunen. Denk aan apps die je voortgang bijhouden, je eraan herinneren hoeveel geld je bespaart en hoeveel dagen je al rookvrij bent.
Vraag hulp aan een tabakoloog.
Een tabakoloog of rookstopcoach kan je professioneel begeleiden bij het stoppen. Zo’n expert geeft je advies en mentale steun, en helpt je met een plan op maat. In Vlaanderen wordt rookstopbegeleiding deels terugbetaald, wat het financieel haalbaarder maakt.
Maak je omgeving rookvrij.
Gooi alle sigaretten, aanstekers en asbakken weg. Als je geen sigaretten in huis hebt, verklein je de kans dat je toegeeft aan verleidingen. Vraag ook aan vrienden en familie om niet in je buurt te roken.
Vertel je omgeving dat je stopt. Zo kan die je steunen als het nodig is.
Zoek steun bij vrienden en familie.
Laat mensen om je heen weten dat je stopt. Ze kunnen je steunen wanneer je het moeilijk hebt. Misschien zijn er ook anderen in je omgeving die willen stoppen; samen is het vaak makkelijker.
Focus op de voordelen.
Herinner jezelf aan de voordelen van stoppen. Denk aan een betere gezondheid, maar ook aan meer energie, een verbeterde smaak en geur, het geld dat je uitspaart... Het helpt om een lijstje te maken van de redenen waarom je wil stoppen en dat zichtbaar op te hangen.
Maak een actieplan voor moeilijke momenten.
Ja, er zullen moeilijke momenten zijn, zoals stressvolle dagen of sociale situaties waarin anderen roken. Maak een plan voor hoe je daarmee omgaat. Denk: een vriend(in) die je kan bellen, een boksbal in huis waarop je je kan uitleven of steeds vijf minuutjes te laat komen, zodat je nooit alleen op iemand moet staan wachten.
Beweeg.
Lichamelijke activiteit kan je helpen om stress te verlichten en de drang om te roken te verminderen. Een korte wandeling, een yogales van tien minuten of zelfs gewoon een paar toertjes draaien op je bureaustoel kan al helpen om je drang naar een sigaret te beperken.
Vermijd alcohol en andere verleidingen.
Alcohol kan je wilskracht verzwakken en je in de verleiding brengen om te roken. Probeer in het begin over te schakelen op een ander drankje. Ook koffie kan voor veel rokers zo’n trigger zijn die je misschien beter eventjes vermijdt.
Zorg dat je altijd vijf minuutjes te laat komt, zodat je nooit alleen op iemand moet staan wachten.
Vier je successen.
Beloon jezelf wanneer je een mijlpaal bereikt, of dat nu een dag, een week of een maand zonder sigaretten is. Kleine beloningen kunnen je immers flink motiveren om door te zetten.
Onderschat de kracht van professionele hulp niet.
Een nicotineverslaving is hardnekkig, en soms is professionele hulp de beste optie. Er zijn speciale programma’s en medicatie beschikbaar die kunnen helpen, zoals varenicline (Champix) of bupropion.
Blijf geduldig en wees aardig voor jezelf.
Stoppen met roken is een proces dat tijd en geduld vergt. Het is normaal dat je terugvallen hebt, maar geef niet op! Iedere poging brengt je dichter bij succes. Sta jezelf toe om fouten te maken, maar probeer het daarna gewoon opnieuw. Stoppen met roken is een daad van zelfliefde, maar mild voor jezelf zijn wanneer het even wat minder goed gaat, is dat ook.
Zoek een houvast in overtuigend leesvoer.
Van wetenschappelijke boeken tot eerder spiritueel leesvoer, er zijn heel wat zelfhulpboeken op de markt die je kunnen ondersteunen in dit proces en je bovendien haarfijn uitleggen waarom stoppen echt de beste keuze is. Lezen kan bovendien een geweldige afleiding zijn als je toch even heel erg naar een sigaret of je vaper snakt.
Lees ook: