Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

Deze week beantwoorden we in je Flair al je prangende vragen over je borsten.

‘Wat is een borsten- of tepelorgasme? En kan iedereen het krijgen?’

Deze week pakken we in je Flair uit met een Groot Borstendossier waarin we benadrukken waarom liefde voor je borsten cruciaal is én experts al je vragen over je decolleté beantwoorden. Een van die prangende vragen: ‘Wat is een borsten- of tepelorgasme? En kan iedereen het krijgen?

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer dertig procent van de vrouwen een tepelorgasme kan krijgen. Of jij tot die groep behoort, hangt af van de gevoeligheid van je borsten, de con­text en de manier waarop je gestimu­leerd wordt. Je hebt misschien ook al gemerkt dat je makkelijker tot een orgasme komt wanneer zowel je geslachtsdeel als je borsten worden gestimuleerd. Het kan dus ook zijn dat je niet kan klaarkomen door al­leen je tepels te stimuleren, maar dat je wel makkelijker tot een orgasme komt als je ook je borsten stimuleert tijdens het masturberen of vrijen.

Verhoogde bloeddoorstroming

Had je al eens een tepelorgasme, dan zal je gemerkt hebben dat je dit niet alleen aan je borsten, maar ook ter hoogte van je vagina voelt. Op het moment dat je een orgasme hebt (ongeacht of het om een clitoraal of tepelorgasme gaat), worden dezelfde gebieden in je hersenen gestimu­leerd, trekken de spieren van je vagina samen en is er een verhoogde bloeddoorstroming.

Omdat elk lichaam anders is en ieder­ een eigen voorkeuren heeft, is het moeilijk om concrete tips te geven. Al zijn er wel een aantal zaken die je kan uitproberen. Zo zijn je borsten rond de eisprong gevoeliger. Dat kan het geschikte moment zijn om je tepels te stimuleren. Let wel: het kan ook zijn dat je borsten op dat moment té gevoelig zijn, waardoor aanraking net minder aangenaam voelt. Ga vooral op je eigen tempo op ontdek­kingstocht en experimenteer. Dat kan met harde of zachte stimulatie en met je handen, de mond of een seks­speeltje. Je kan glijmiddel gebruiken of niet, maar zorg er vooral voor dat je er gewoon van geniet.

Met dank aan borstchirurg prof. dr. Ann Smeets (UZ Leuven), arts-journalist Marleen Finoulst (Gezondheidenwetenschap.be), Pink Ribbon (Pink-ribbon.be), La Leche League (Lalecheleague.be), Transgender Infopunt (TIP) (Transgenderinfo.be) en seksuologe Ina Van Ransbeeck.

borstendossier omslag

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '