Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Tampons, maandverbanden en inlegkruisjes worden dus eindelijk goedkoper.

EINDELIJK: de tampontaks wordt vandaag afgeschaft

Robine van Tilburg

Tampons en maandverbanden een luxeproduct? We wisten even niet goed wat we hoorden toen de tampontaks een tijd geleden ter sprake kwam. Vandaag wordt de taks eindelijk afgeschaft.


België is een van de weinige landen waar nog 21% belastingen op tampons, maandverbanden en inlegkruisjes moet worden betaald. In landen zoals Canada en Ierland betalen vrouwen helemaal geen tampontaks. Frankrijk verlaagde zijn tampontaks in 2015 van 20% naar 5,5% en nu volgt ook ons land het voorbeeld.

De Belgische tampontaks daalt vanaf 2018 van 21% naar 6%. Onze ministerraad heeft dus eindelijk officieel beslist dat tampons, maandverbanden en inlegkruisjes, geen luxe-, maar basisproducten zijn.

Maya Detiège als pionier


In 2005 kaartte SP.A-Kamerlid Maya Detiège het probleem voor het eerst aan in het Parlement. De toenmalige minister van Financiën Didier Reynders (MR) was het klinkend met haar eens: ‘Het is onlogisch dat producten voor vrouwelijke hygiëne nog onderworpen zijn aan het btw-tarief van 21 procent.’ Hij beloofde de tampontaks af te schaffen.

Nu, twaalf jaar later, is het eindelijk zover. De huidige minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) maakt nu voor goed korte metten met de tampontaks. Vanaf volgend jaar betalen vrouwen in plaats van 21% slechts 6% belastingen op tampons, maandverbanden en inlegkruisjes. Finally!

Volgens wilde berekeningen zou de daling van de tampontaks in ons land een vrouw in heel haar leven tussen de 2.000 en 3.000 euro besparen. Mooi!

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '