Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Belga

Geven ze je vleugels of net meer slaap?

Studenten, dit doen energiedrankjes met je lichaam tijdens de blok

Sommige studenten jagen er een hele voorraad energiedrankjes door tijdens de blok. Dat zou hen vleugels geven om die dikke cursus te verslinden, of ze doen het om hun ogen open te kunnen houden. Maar helpt dat wel tijdens het studeren?


 

De positieve effecten


Laten we beginnen met een positieve noot. De cafeïne in energiedrankjes stimuleert de concentratie en de prestatie. Het gaat om een hoeveelheid die vergelijkbaar is met één à twee kopjes koffie. Het geeft een gevoel van verhoogde energie – die vleugels hé – en verdrijft het gevoel van vermoeidheid. Cafeïne verbetert ook een klein beetje het geheugen, de alertheid en de motivatie. Grotere hoeveelheden geven geen extra effect.

De negatieve effecten


Op langere termijn kunnen er negatieve effecten ontstaan. Vooral als energiedrankjes worden gedronken als slaapvervanger. Energiedrankjes zijn namelijk geen oplossing voor vermoeidheid. Een nachtje door studeren, kan je niet compenseren door een energiedrankje achterover te slaan. Wie regelmatig te veel cafeïne binnenkrijgt, kan last krijgen van rusteloosheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen. Te veel cafeïne kan het ook moeilijk maken om in slaap te vallen. En dan kom je in een vicieuze cirkel terecht als je al doodop bent.

Wat is oké?


De vuistregel is: hoe minder energiedrank, hoe beter. Niet alleen door de cafeïne, maar ook door de hoeveelheid suiker en calorieën. In de meeste energiedrankjes zit ongeveer 80 milligram cafeïne. Dat is evenveel als in een gemiddeld kopje filterkoffie en ongeveer vier keer zoveel als in 200 milliliter cola. Drink liever water, thee of koffie zonder suiker. Vermijd ’s avonds koffie en energiedranken. Mensen die niet gewoon zijn om cafeïne te drinken, doen dat beter niet meer na 15u.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '