Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

De TikTok-trend dient om mensen op hun gemak te stellen in de sportschool.

Shy girl workout: wanneer je voorzichtig wil starten in de fitness

Annelies Hart

Sporten is fun! Maar niet iedereen voelt zich kiplekker in de fitness. Het kan soms namelijk nogal intimiderend zijn om rond te lopen tussen de ingewikkelde toestellen en gespierde ervaren sporters. Gelukkig gaat er een nieuwe trend rond op TikTok die je kan helpen: de shy girl workout.

De stap naar de sportschool kan een zenuwslopende ervaring zijn. Zeker als je nog niet bekend bent met de verschillende toestellen of kampt met onzekerheden, is het niet vanzelfsprekend om je even in de fitness te gaan uitleven. Een onderzoek van Puregym, een Britse fitnessketen met meer dan een miljoen abonnees, wijst aan dat 67 % van de vrouwen last heeft van gymtimidation. De nieuwste TikTok-trend kan je echter helpen om van die angst voor de fitness af te geraken.

In shy girl workout-video’s delen voornamelijk vrouwen hoe ze sporten in de gym, ondanks dat ze zich ongemakkelijk voelen. Voor de trainingen heb je weinig tot geen apparatuur nodig en hoef je je niet door de hele gym te verplaatsen. Het is dus perfect om op je gemakje te wennen aan die nieuwe omgeving en de mensen rondom je. De oefeningen worden ook tot in de puntjes uitgelegd zodat je geen uitleg hoeft te vragen aan de trainers, als je dat nog niet durft.

@bodybydreaa Super simple but the burn is REAL #shygirlworkout #shoulders #chest #workoutsforbeginners #EatFreshRefresh ♬ Violin – Cookiee Kawaii & Dear Silas

‘Iedereen was ooit een beginner’

Sociologe Margee Kerr is gespecialiseerd in angsten en bevestigt dat gymtimidation echt een ding is. ‘Naar de fitness gaan kan eng zijn, omdat het meer is dan enkel sporten. Het is net zo goed een sociale ervaring, wat heel positief kan zijn, maar voor sommige mensen ook gepaard gaat met angsten en zorgen. Sporten op een publieke plaats kan net zo akelig aanvoelen als spreken voor publiek.

Volgens de expert is de beste manier om jezelf te blijven blootstellen aan je angst en dus naar de fitness te blijven gaan. Je kan echter wel kiezen om te sporten op rustigere momenten of je goed voor te bereiden zodat je exact weet wat je gaat doen en hoe. En daar kan de shy girl workout-trend je bij helpen.

Kerr raadt ook aan om te proberen je mindset te veranderen. ‘Zie de sportschool als een speelplaats voor volwassenen. Benader nieuwe machines en routines als kansen om te leren en als je leert maak je nu eenmaal fouten. Dat hoort erbij. Iedereen was ooit een beginner in de fitness.’

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '