Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© VTM

Bij deze leerkrachten kunnen leerlingen in alle vertrouwen hun hart luchten.

Rode Neuzen Dag haalt doelstelling: in elke Vlaamse school een Sidekick Sam

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Gisteren was niet enkel Black Friday, het was ook Rode Neuzen Dag. Voor het zesde jaar op rij zette het initiatief zich in voor het mentale welzijn van jongeren. Het doel werd gisteren tijdens de apotheose bereikt, want er werd voldoende geld ingezameld om in elke Vlaamse school een Sidekick Sam op te leiden waarbij leerlingen terechtkunnen om hun hart te luchten.

3.061.571 euro. Je zou er een gigantische villa, een luxueuze wagen of een volledig nieuwe kleerkast mee kunnen kopen. Toch zal dit bedrag dat ingezameld werd op de zesde editie van Rode Neuzen Dag op een nog veel betere en noodzakelijkere manier besteed worden. Met die centjes komt er in élke Vlaamse school een Sidekick Sam. Dat is een leerkracht waar leerlingen in alle vertrouwen mee kunnen babbelen over alles wat op hun lever ligt.

Rode Neuzen Academy

Dankzij de massale acties en donaties wordt er een heuse Rode Neuzen Academy opgericht. Daar zullen leerkrachten opgeleid en ondersteund worden om zich om te scholen tot Sidekick Sam zodat ze op hun school de jongeren die het mentaal moeilijk hebben op de beste manier kunnen bijstaan.

Vliegende reporters Laura Tesoro, Vincent Fierens, Julie Van den Steen en Sidekick Sam © VTM

Birgit Van Mol was dit keer ambassadeur en zij blikt tevreden terug op deze succesvolle editie: ‘We gaan zoveel mogelijk Sidekick Sams kunnen opleiden en onze jongeren zo dus nog een beter vangnet geven op school.’ Vliegende reporter Laura Tesoro die een hele week rondtrok voor Rode Neuzen Dag om alle acties in de kijker te zetten, is ook ontzettend tevreden: ‘Uit alle verhalen werd duidelijk dat Sidekick Sams echt het verschil kunnen maken op school. Dat er zoveel mooie initiatieven en leuke acties op poten werden gezet, was dan ook fantastisch om te zien!’

Gesprek aanknopen

‘Het is duidelijk hoe belangrijk het is dat jongeren een luisterend oor vinden’, aldus Vincent Fierens, die net als Julie Van den Steen ook het land doortrok als vliegende reporter. ‘Ik wens elke leerling zo’n sidekick op school toe’, aldus Julie. ‘Iemand die problemen tijdig herkent én het gesprek aanknoopt, is goud waard. De getuigenissen en warme reacties die ik afgelopen week kon sprokkelen, waren bijzonder hoopvol.’

De Rode Neuzen Academy zou nog dit schooljaar gelanceerd worden. Scholen kunnen zich hiervoor aanmelden via rodeneuzendag.be.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '