Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
Menstruatie verlof
© Pexels

'Iemand die aan een bepaalde ziekte lijdt en dezelfde symptomen ondervindt, krijgt ook ziekteverlof.'

Pijnlijke maandstonden? In Spanje kan je er verlof voor krijgen

Annelies Hart

Dat je menstruatie niet de fijnste week van de maand is, hoeven we niet meer te zeggen. Maar sommigen hebben er zoveel last van dat werken nog amper mogelijk is. Hoog tijd dus om daaraan tegemoet te komen en dus besloot men in Spanje verlof te geven aan mensen met erg pijnlijke maandstonden.

Hoewel er in 2022 al veel meer begrip is voor de pijn en het ongemak die je maandstonden met zich meebrengen, blijft het ergens nog een taboe om ervoor thuis te blijven. Want er is altijd wel iemand die zal zeggen: ‘het is maar een menstruatie, het zal wel meevallen.’ Maar Spanje heeft nu besloten om tegen dat stigma in te gaan en de pijn die met je regels gepaard gaat officieel te erkennen.

Spanje neemt met die beslissing een historisch standpunt in. Als het hervormingsplan wordt goedgekeurd zal het het eerste Europese land worden dat vrouwen die lijden aan een pijnlijke menstruatie drie dagen verlof per maand wil toekennen. Verwacht wordt dat de Spaanse regering het menstruatieverlof zal goedkeuren als onderdeel van een breder wetsontwerp over reproductieve gezondheid en abortusrechten.

Vooruitgang of discriminatie?

Een besluit wordt gesteund door de Spaanse Vereniging voor Gynaecologie en Verloskunde, die erop wijst dat ongeveer een derde van de vrouwen aan dysmenorroe lijdt (hevige pijn tijdens de menstruatie, red.). Angela Rodriguez, de Spaanse staatssecretaris voor Gelijke Kansen, wijst erop dat ‘iemand die aan een bepaalde ziekte lijdt en dezelfde symptomen ondervindt, ziekteverlof krijgt’. Hetzelfde moet volgens haar dus gelden voor de maandstonden, zodat mensen die menstrueren ook thuis kunnen blijven als ze heftige klachten hebben.

In België staat het nog niet meteen op de planning, maar buiten Europa gebeurd het wel al vaker. In Japan is menstruatieverlof voor werkneemsters al mogelijk sinds 1947, terwijl Zuid-Korea, Zambia en Taiwan ook een versie van hetzelfde ziekteverlof aanbieden. Maar de maatregel wordt niet unaniem gesteund, zelfs niet onder vrouwen.

Toen in een zelfde systeem in 2014 in Groot-Brittannië werd besproken, schreef ondernemer en blogger Marie Donzelle een post waarin ze betoogde dat ‘alleen al het idee van een recht dat slechts aan een van de twee geslachten wordt toegekend, een zorgwekkende regressie is in de beginselen van gelijkheid’.

Gouden standaard

Anderzijds zijn er vooral veel voorstanders van de potentiële nieuwe wetgeving. Elizabeth Hill is universitair hoofddocent aan de Universiteit van Sydney en heeft het menstruatieverlofbeleid wereldwijd uitgebreid bestudeerd. Zij juicht de situatie enkel maar toe. ‘Als deze Spaanse wetgeving wordt aangenomen, en als het betaald verlof is, zal het een nieuwe wereldwijde standaard zetten, een gouden standaard!’

Een opluchting voor iedereen die menstrueert en er last van heeft, dus. Misschien komt het er voor België dan ook wel aan.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '