https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Uitgeverij Lannoos 'Ladies Night - voor alles wat je wilt weten over poetsen, wassen en strijken' schoot in het verkeerde keelgat bij heel wat tweetende vrouwen. Redactrice Robine denkt er het hare van.

OPINIE: ‘Lannoo, zie deze buitenproportionele hysterie als een lesje in de omgang met het tere vrouwenhart’

Robine van Tilburg
De Vlaamse uitgeverij Lannoo organiseerde een 'Ladies Night – voor alles wat je wilt weten over poetsen, wassen en strijken' op de Boekenbeurs. Schandalig, seksistisch en uitermate beledigend, vond tweetend Vlaanderen. Redactrice Robine denkt er het hare van.

'Alles wat je wilt weten over poetsen, wassen en strijken.' Mijn wenkbrauwen gingen duchtig aan het fronsen wanneer ik de beschrijving van Lannoos 'Ladies Night' las. We zijn 2016, maar door de ongelukkige verwoording lijkt Lannoo mezelf, een nagenoeg prima ontwikkelde 21ste eeuwse vrouw, nog steeds het mooist te vinden met een keukenschort om m'n middel en een plumeau in m'n vuist. Na zo'n verbale misslag is het dan ook broodnodig om als vrouw eens met de feministische vuist op tafel te slaan. Dat vond tweetend Vlaanderen althans.

Een toonaangevende, oer-Vlaamse uitgeverij gaat de vrouw en haar capaciteiten nog reducerend stereotyperen als was ze een vleesgeworden allesreiniger? Deprimerend voor rasechte feministen, een tikkel lachwekkend voor mezelf.

We staan als algeheel welopgevoede en verdraaglijke Belgen te gillen voor wie maar horen kan dat onze waardenethiek perfect strookt met wat eerlijk, menselijk én voor ons dan ook gewoon compleet logisch is. Vrouwen strelen vrouwen, mannen kussen mannen – 'In Amerika zou het niet waar zijn, maar há-lló, we leven in de eenentwintigste eeuw, hè!' – , bejaarden bepotelen twintigers en heb je zin om je te gedragen als was je een paard of een kat, dan doe je dat toch gewoon? Maar een toonaangevende, oer-Vlaamse uitgeverij gaat de vrouw en haar capaciteiten nog reducerend stereotyperen als was ze een vleesgeworden allesreiniger? Deprimerend voor rasechte feministen, een tikkel lachwekkend voor mezelf. Tweetende vrouwen tsjilpten – nog net niet met rondfladderende borsten – alsof Lannoo hen voor eeuwig verbande naar de keuken. Ik ontwaar hier eerlijk gezegd niet meer of minder dan een spijtige, gepoogd ludieke verwoording.

 

Ik eis geen mannelijke hobbyavonden 'Alles wat je wil weten over tractoren, bier en dikke loezen' bij wijze van wraak, evenmin zevenhonderd opiniestukken over de emancipatie van de vrouw en tot hoe diep die nu juist in haar ziel gekrenkt is. Ik ben een jonge vrouw en ik zou – eerlijk is eerlijk – best wel willen weten hoe ik ramen lap en vetvlekken uit kleding was. Alleen zou ik dat leerproces geen 'Ladies Night' genoemd hebben. Maar dat is persoonlijke smaak. En verdraagzaamheid is alles.

 

Heel wat poeha om niets, wat mij betreft. Want kortgelonte Tweeters, ook jullie hebben vast boter op het hoofd. Wenst de jonge, geëmancipeerde vrouw niet stiekem nog steeds dat manlief het vuilnis buiten zet en het gras maait? En dat is naar mijn mening niet eens zo gek. Lannoo stak een goedbedoelde helpende hand uit die er onmiddellijk weer werd afgeknauwd.

 

Liefste Lannoo, zie deze buitenproportionele hysterie als een lesje in de omgang met het tere vrouwenhart. Het is nu gebeurd, het had nooit mogen gebeuren en na deze overdreven mediahysterie ben ik er vrij zeker van dat het ook nooit meer zal gebeuren. Zand erover! Figuurlijk zand. Anders moet ik straks nog eens met de stofzuiger passeren…

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content