Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Hanny Naibaho via Unsplash

Opvallend: het is vooral de oudere generatie die hun oren niet beschermt.

FESTIVAL ALERT: 7 op 10 festivalgangers hebben na het feesten last van oorsuizen

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Rock Werchter ging gisteren van start, Tomorrowland staat binnen twee weken op de planning en Pukkelpop komt er volgende maand aan. De festivalzomer is volop aan de gang en dat betekent dat we onze oren weer gaan overbelasten met te luide bassen en geschreeuw van iets te enthousiaste fangirls. Maar hoe groot zijn de gevolgen van die te luide muziek nu echt?


Amper drie op de tien festivalgangers draagt oordopjes, dat blijkt uit een onderzoek van hoorzorgexpert Audika en jammer genoeg houdt het bij die zorgwekkende cijfers niet op.

Voorkomen is beter dan genezen


70 % van de festivalgangers en feestvierders geeft aan dat ze na een optreden of luid feestje soms last hebben van oorsuizen. Opvallend: jongeren hechten het meeste belang aan gehoorbescherming. 36% van hen geeft aan meestal of altijd oordopjes te dragen, terwijl slechts 21 % van de 55-plussers oordopjes draagt.

Waarom we geen oordoppen willen dragen? Volgens Audika geeft meer dan de helft van de Belgen aan dat ze met oordoppen de muziek niet op dezelfde manier ervaren en dat ze de oordoppen niet comfortabel vinden. Bij een deel van de Belgen heerst zelfs een ‘het kan me niet veel schelen’-gevoel: 11% zegt geen oordoppen te dragen, omdat zijn of haar gehoor toch al beschadigd is.

“Veel mensen beseffen blijkbaar niet dat gehoorschade, die vaak onomkeerbaar is, je levenskwaliteit enorm naar beneden haalt. En dat terwijl je dat risico met degelijke gehoorbescherming enorm kan verlagen”, klinkt het bij Audika.

Bescherming


Hoe je jouw oren dan kan beschermen?

  • Ga  op zoek naar kwalitatieve oordopjes waarmee je de muziek en je vriendinnen nog zuiver kan horen, of laat er een paar op maat maken. Het is heel belangrijk dat je oordoppen mooi in je oor passen, want wanneer dat niet het geval is, kan je je oren nóg meer beschadigen. Gebruik dus enkel wegwerpoorpdopjes als je de jouwe thuis vergeten bent.
  • Gun je oren af en toe een beetje rust, ook al draag je oordopjes. Pauze tussen twee artiesten door? Zoek dan even een rustiger plaatsje op en laat je oren rusten. Zo kan je oorsuizen voorkomen.
  • Scan het domein of de concertzaal en check waar de luidsprekers staan, zodat je het ideale plaatsje – liefst ver weg van de boxen – kan claimen.
  • Ook de nazorg is niet onbelangrijk: stop de dag na een concert geen oortjes in je oren en vermijd te luide muziek, zodat je oren weer aan het ‘normale’ volume kunnen wennen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees ook:


 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '