https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© © Priscilla Du Preez via Unsplash

Over de prijs van een kledingstuk praten is not done.

AHA: zo moet je volgens de etiquette-expert omgaan met een compliment

Op sociale media is het allemaal gemakkelijk: als iemand lovend reageert op je foto, kan je die persoon makkelijk bedanken door diens reactie te liken. Maar complimentjes in real life, daar kunnen we moeilijker mee om. Dit is hoe je het best kan reageren op een compliment volgens de etiquette-expert.


Op Instagram zijn we het gewend om likes te krijgen en lovende reacties te lezen, maar als we face-to-face een complimentje krijgen, weten we plots niet meer hoe we ons moeten gedragen. Een ongemakkelijk lachje en een compleet overbodige opmerking over hoe weinig die broek eigenlijk gekost heeft, zijn vaak het enige wat we kunnen uitbrengen. Velen onder ons voegen er zelfs nog iets aan toe wat ons in een minder goed daglicht stelt, zodat we zéker niet zelfingenomen overkomen. Dat we zo verlegen omgaan met complimentjes, kan charmant overkomen, maar is het wel beleefd?

Isobel Kershaw, etiquette-expert van de British School of Etiquette, legt aan WhoWhatWear uit hoe je het best reageert als iemand je een complimentje over je outfit geeft.

Bedank die persoon


‘Ook al kunnen we het soms moeilijk hebben met het aanvaarden van een compliment, iemand bedanken is een basisregel en een teken van beleefdheid’, verzekert Kershaw.

Uitweiden hoeft niet…


‘Voel je niet verplicht om verder uit te weiden over het onderwerp.’ Je ongemakkelijk voelen over het compliment dat je net kreeg, is nergens voor nodig. Je hebt het recht om het gewoon te aanvaarden, zonder meer. Je hoeft niet geneigd te zijn om er een heel verhaaltje aan te breien om jezelf te verantwoorden.

… maar het mag wel


Voel je je er toch comfortabeler bij om het gesprek nog even aan de gang te houden na dat compliment, dan is het uiteraard toegestaan dat je wat meer informatie geeft. ‘Toon aan dat je het compliment apprecieert, maar blijf bescheiden’, voegt Kershaw eraan toe. Zo kan je bijvoorbeeld vertellen waar dat paar schoenen vandaan komt en dat de andere persoon ze al dan niet nog kan vinden in de winkel.

Praat niet over €€


Vermelden hoeveel een item heeft gekost, is volgens Kershaw niet zo beleefd: ‘Afhankelijk van je gesprekspartner is het niet aangewezen om te vertellen of je kledingstuk goedkoop of van een duur designermerk is, omdat de andere persoon zich daardoor geïntimideerd of ongemakkelijk zou kunnen voelen.’

Probeer te inspireren


Wat je ook vertelt over de outfit of het kledingstuk waarover je net gecomplimenteerd werd, zorg ervoor dat het een meerwaarde is voor de andere persoon. ‘Wanneer je andere vrouwen positief beïnvloedt met wat jij draagt, zullen ze met een fijn, geïnspireerd gevoel wegwandelen en zullen ze gemotiveerd zijn om iets gelijkaardigs voor zichzelf te vinden’, voegt Kershaw eraan toe.

[td_smart_list_end]

Dit zijn de mooiste complimenten die jullie ooit kregen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content