Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

Draaien en keren, all night long. Hoe kan dat in godsnaam?!

Dus dit is waarom je niet meer sleepy bent wanneer je in bed kruipt

We kennen het allemaal: we hebben moeite om onze ogen open te houden, geeuwen tijdens de les, verlangen naar een middagdutje in bed of we moeten onszelf pushen om het einde van de dag te halen. En toch, het moment dat we ‘moeten’ slapen, kunnen we de slaap niet vatten. Draaien en keren, all night long. Hoe kan dat in godsnaam?!


Dit oh zo herkenbare probleempje noemen ze ‘geconditioneerde of geleerde opwinding‘ en het is eigenlijk iets super normaal. Volgens TIME is het idee eigenlijk dat je iets in bed doet dat je hersenen associëren met onder de dekens te kruipen terwijl je wakker bent in de plaats van te slapen. Uh, wat? Kort gezegd: iets anders doen dan slapen in je bed.

Als je een goede slaper bent, kruip je elke dag in bed en val je meteen in slaap. Dus bij deze personen wordt sleepiness automatisch getriggerd. Maar als je dus elke nacht draait en keert in je bed, en dus niet in slaap kan vallen, dan associeert je lichaam die specifieke gevoelens met je bed. Probleempje.

Tips om sneller in slaap te vallen


Wat je best kan doen, is de oorzaak zoeken van je slaapprobleem. Waarom lig je net zo te woelen en keren in je bed? Oorzaken kunnen bijvoorbeeld zijn dat wanneer je helemaal comfy en warm in je bedje ligt, je nog op je laptop of gsm gaat zitten. Een andere oorzaak kan zijn dat je piekert over school of die leuke crush. Allemaal dingen die je een slapeloze nacht kunnen bezorgen, we’ve all been there.

De oplossing voor dit specifieke probleem is dus simpel: je laptop of gsm niet meer aanraken als je in je bed ligt. Gebruik je bed enkel en alleen om te slapen! Ga ook niet op je bed zitten als je niet slaperig bent. Langer dan 20 minuten wakker in bed? Ga iets anders doen. Je hersenen terug bedproof maken, kan tijd nodig hebben, maar probeer het zeker. Want wie wil er nu niet meteen in dromenland zijn als ie in z’n bedje kruipt?

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '