Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Wettelijk | Relatie

Moet je een testament opstellen als je samenwoont?

Mijn vriend en ik hebben dit jaar gebouwd op een grond die mijn vriend al had voor we elkaar leerden kennen. De grond blijft van hem, de woning is van ons beiden, zo heeft de notaris het opgemaakt. We wonen samen, we zijn niet getrouwd en hebben geen samenlevingscontract. Een vriendin is in een gelijkaardige situatie maar zij hebben een testament laten opmaken zodat zij de grond erft als hij overlijdt. Is het nodig om een testament te laten opmaken?

Wanneer jullie gewoon samenwonen, erven jullie niet van elkaar tenzij er een testament is opgesteld, dat klopt.  De wet legt geen andere verplichtingen op aan samenwonenden dan aan alleenstaanden, en geeft hen tegelijk ook geen rechten of bescherming. Je kunt altijd onderling afspraken maken over het eigendomsrecht van jullie goederen of de verdeling van kosten en inkomsten en bijdragen (ook bij het stopzetten van het samenleven), maar dat moet je dan wel zelf regelen. Wil je een bewijs van deze afspraken dan laat je best een samenlevingsovereenkomst door een notaris opstellen

Wanneer jij en je vriend je laten registreren als samenwonend in het rijksregister op de burgerlijke stand van jullie gemeente dan krijgen jullie bij wet bepaalde verplichtingen en beperkte rechten. Zo worden je woning en huisraad beschermd zodat je partner je niet zonder meer buiten kan zetten. Je moet beiden bijdragen in de kosten en de schulden van het samenwonen. Ook bij geregistreerd samenwonen erf je niet automatisch van elkaar, als je dat wenst moet je daarvoor een testament laten opstellen.

Alleen als partners getrouwd zijn erven ze automatisch van elkaar zonder dat er een testament is.

Meer informatie over erven, trouwen, samenwonen, soorten contracten…vind je op de website van de notarissen www.notaris.be, klik bovenaan door op ‘Onze brochures’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '