Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Body-matters | Looks

Ik ben geen puber meer en heb nog steeds acne!

Sinds mijn dertiende heb ik last van een onzuivere en vette huid, met puistjes en rode vlekjes. Nu ben ik 18, de acne is niet zo erg meer maar toch is er geen dag waarop ik géén puistjes heb. Is dit nog normaal op mijn leeftijd? Wat kan ik doen om niet meer zo’n vette huid te hebben?

Er zijn steeds meer vrouwen die ook na hun puberteit een vette huid houden. Dit heeft waarschijnlijk niets met voeding te maken maar wel met het gebruik van dekkende make-up, hormonaal onevenwicht en stress.

Gebruik zeker geen agressieve middelen voor je huid, dat deshydrateert je huid alleen maar. Was je gezicht ’s ochtends en ’s avonds met een zachte reinigingsgel. Je kunt de talgklierproductie verminderen door een crème te gebruiken die tretinoïne of benzoylperoxide bevat. Heb je veel ontstoken puistjes dan heb je een tijdelijke antibioticakuur nodig. Ook de anticonceptiepil doet je talgklierproductie dalen. Pillen die een speciaal progestageen bevatten, kunnen de acné nog beter bestrijden dan de gewone pil. Bij een schoonheidsspecialiste kun je je huid af en toe laten peelen. Zo’n antiacné behandeling geeft mooie resultaten. Blijft de acné hardnekkig, dan is er nog een redmiddel, nl. een behandeling met een medicijn dat isotretinoine bevat. Dit medicijn legt de talgklierproductie enkele maanden stil. Wanneer ze terug op gang komt, is de talg veel vloeibaarder zodat de talgkliertjes niet meer verstoppen. De resultaten zijn zeer goed maar er zijn een aantal nevenwerkingen: een droge huid, gekloofde lippen, pijn in spieren en gewrichten en schade aan de lever. Je lever moet regelmatig gecontroleerd worden via een bloedname. En je mag absoluut niet zwanger worden tijdens de behandeling die je minstens zestien weken moet volhouden. 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '