Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Corbis

Hobby net zo gezond als sport

Niet zo'n fan van al dat zweten en puffen in de fitness? En wil je toch graag een goeie gezondheid? Zoek dan een leuke hobby, want die is minstens even goed voor je.

Of je nu houdt van sjaals breien, groenten telen of landschappen schilderen: je hobby is even goed voor je gezondheid als sport. Dat beweert een studie van de Universiteit van Californië die onlangs werd gepubliceerd in Annals of Behavioral Medicine. Daarin werden 100 volwassenen gevolgd in hun dagdagelijkse activiteiten. Elk van hen droeg een hartmonitor en vulde op regelmatige tijdstippen een vragenlijst in over wat hij of zij deed en hoe men zich voelde.

 

Na drie dagen al ontdekten de onderzoekers dat wie hobby's heeft tot 34 procent minder stress heeft en tot 18 procent minder droevig is tijdens zijn favo bezigheid. De deelnemers met hobby's waren bovendien gelukkiger én hadden een tragere hartslag. Hadden ze hun hobby net uitgevoerd, dan was dat rustgevende effect trouwens nog urenlang merkbaar.

 

Ook opvallend: het maakte niet uit wat de deelnemers hadden gekozen als hobby (sport of eerder iets passiefs), als ze het maar met veel plezier uitvoerden. Hun passie had hoe dan ook een stressverminderend effect.

 

Je hobby verbetert dus je welzijn op lange termijn. Stress zorgt immers voor een snellere hartslag en hogere bloeddruk. Dus hoe meer je dat kan voorkomen of verminderen, hoe beter.

 

Lees ook:

Test: wat is jouw ideale hobby?

Test: welke (knotsgekke) sport past bij jou?

Word een pro in duiken, golfen én zeilen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '