Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Denk aan zandloperfiguur van Marilyn Monroe, Audrey Hepburn en Brigitte Bardot

Het Fiftiesdieet

Het fiftiesdieet is géén hongerdieet! Allesbehalve! In de fifties moest je geen honger lijden om slank te zijn! Meer nog, de hoeveelheid calorieën die een vrouw in de fifties at, is zelfde aantal calorieën dat je vandaag eet. Maar waarom waren de vrouwen dan slanker?

  Voedingsdeskundige Annelies Verhelst geeft de 5 belangrijkste redenen.

1. Minder vetten
In de jaren 50 kregen we zo'n 33% van onze calorieën binnen via vetten. Vandaag loopt die inname op tot 40% en eten we te veel
verzadigde (= slechte) vetten. Verzadigde vetten vind je in koekjes, snoep, vet vlees en volle melkproducten. Onverzadigde (= goede!) vetten haal je uit olijfolie, noten, lijnzaden, avocado's en pinda's.

2. Meer complexe koolhydraten
Vrouwen in de jaren '50 haalden zo'n 55% van hun calorieën uit complexe koolhydraten. Vandaag is dit nog maar 45%. Complexe koolhydraten vind je in aardappelen en volkorenbrood. Bruine rijst en volkorenpasta stonden in de fifties bij de meeste Vlaamse gezinnen
niet op het menu, maar bevatten ook complexe koolhydraten.

3. Minder suiker
Zestig jaar geleden aten we zo'n 250 gram suiker per week. Anno nu is onze wekelijkse suikerinname verdubbeld naar
maar liefst 500 gram. Hoe meer suiker je eet, hoe meer insuline je lichaam aanmaakt en hoe minder verzadigd je je voelt. Insuline stuurt
het overaanbod aan suikers vervolgens door naar de vetcellen. Daar wordt het suiker omgezet in vet.

4. Meer 'echt' voedsel
Van verwerkt voedsel en junkfood was amper sprake in de fifties. Verwerkt voedsel en junkfood bevatten allerlei smaakversterkers, glucosestroop en bewaarmiddelen. Komen zo'n suikers in ons metabolisme, dan verhinderen ze de productie van hormonen die onze eetlust en vetopslag regelen.

5. Minder alcohol
Cocktails in het weekend, elke avond aperitieven met rode wijn? Heel Sex and the City, maar in de jaren '50 dronken vrouwen amper alcohol. En alcohol is – jawel – een caloriebom!

Hoe ziet zo'n fiftiesdieet er nu uit?
Het ontbijt: volkorenbrood, seizoensfruit, magere yoghurt. Beleg: kaas, confituur, hesp, salami, choco, plattekaas, rabarbermoes of appelmoes. Koffie en water.

De lunch: hetzelfde als het ontbijt + soep.

Het avondeten: elke dag de combi aardappelen, groenten en vlees of vis.
Aardappelen en groenten kun je ook samen eten als een puree – of om het op z'n fifties te zeggen: stoemp.
Minstens eenmaal per week aten mensen vis, en op zondag mocht een portie friet.

Tussendoor: fruit. Af en toe zondigen met chocolade, peperkoek of speculaas. Zondags een taartje of cake.

Alcohol: alleen in het weekend of bij een feestje.

SCHRAPPEN!

  • Fastfood
  • kant-en-klare maaltijden
  • koekjes en snoepjes tussendoor
  • frisdranken en lightfrisdranken
  • ontbijtgranen
  • gesuikerde yoghurts
  • voedingswaren met bewaarmiddelen
  • witte pasta en rijst
  • chips en andere snacks.

Back to the fities? JA
want... "het fiftiesdieet is lekker, gezond, goedkoop en de gerechten zijn makkelijk te bereiden. Na 2 weken op z'n fifties eten, ben
ik anderhalve kilo lichter. En belangrijk: ik heb geen honger geleden. Dus volmondig já aan grijze boterhammen, soep, fruit, aardappelen,
stoemp en het dagelijks stukje vlees of vis."

Back to the fities? Nee!
want... "toch móét ik af en toe gewoon eens zondigen. Tenslotte heb ik vandaag  veel meer keuzes in de supermarkt en het restaurant dan
een doorsnee fiftieshuisvrouw. Af en toe volkorenpas

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '