Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Corbis

Slecht nieuws voor chocoholics

Help, de chocolade is bijna op

Dames, ga even zitten want er volgt een vreselijk bericht. De chocolade is bijna op! Ja, je leest het goed. Tegen 2020 zou er wereldwijd een tekort zijn van 1 miljard kilo cacao. En dat is... veel.

Vorig jaar was een recordjaar wat betreft de verkoop van chocolade. Zo werd er in 2015 meer dan 7,1 miljoen cacao geproduceerd, wat een hele hoop is. Boeren ondervinden nu heel wat moeilijkheden om dergelijke hoeveelheden te blijven produceren. Bovendien stappen West-Afrikaanse boeren af van de productie van chocolade om palmolie en rubber te gaan telen. Die teelten zijn makkelijker, minder arbeidsintensief en ook minder delicaat.
 

We hebben niet alleen meer chocolade geconsumeerd, maar ook andere factoren zijn verantwoordelijk. Zo is er een stijging in landen zoals China en India waar chocolade vroeger als een luxeproduct werd gezien. Ghana is het op een na grootste land als het op de productie van cacao aankomt. Toch heeft het land zijn productiekracht met een derde zien verkleinen.
 

Time for a change

Er moet dus verandering komen. Zo moeten vooral boeren hun land anders bewerken. De beschikbare oppervlakte is kleiner in vergelijking met vroeger en ook het klimaat is niet meer hetzelfde.  Dit vraagt om een andere aanpak.
 

Gelukkig is er een wereldwijd rampenplan – want ja, chocolade is belangrijk! – in werking getreden. Fabrikanten werken nu samen met ontwikkelingsorganisaties om boeren te helpen bij de productie van cacao en dus ook om hun levensomstandigheden te verbeteren.

Ook de Nutella is schaars en zelfs de koffie is bijna op. Enjoy it while you still can en probeer een van deze recepten met chocolade:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '