Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Size matters

Halve porties voor instant resultaat

Grootte is wel degelijk belangrijk, zeker op je bord. Controleer je porties en zo krijg je meteen je gewicht onder controle. Hou je meetlint in de aanslag!

Een paar tips om je porties onder controle te houden:

 • De verzadigingshormonen ghreline en leptine hebben ongeveer 20 minuten nodig om aan je hersenen door te geven dat je maag vol is. Eet daarom traag en wacht even voor je een tweede keer opschept.
 • Je schept beter in één keer je bord vol, dan steeds maar kleine porties te nemen. Zo verlies je de controle.
  Tip: vul je bord al naast het fornuis. De kans dat je gedachteloos bijschept, wordt een stuk kleiner.
 • Leg chips in een kommetje en eet ze niet uit een grote zak.
 • Keep the evidence: laat lege verpakkkingen van snacks even rondslingeren. Neem ook telkens een schoon glas wijn en laat het gebruikte op tafel staan. Die confrontatie met wat je al binnenspeelde, wérkt.
 • Stop met eten op het moment dat je nog wel iets extra zou kunnen verzetten. Eigenlijk draait het om het vinden van het omslagpunt: het punt waarop je smaakpapillen niet meer tintelen van genot, maar overschakelen op gewennen. Vanaf dat moment kun je eigenlijk beter gewoon stoppen met eten. Echt!
 • Broodmaaltijd? Vermijd te veel soorten beleg op tafel omdat je anders misschien alles wilt proeven en dus letterlijk zou kunnen blíjven eten.
 • Meet je hoeveelheden pasta, rijst en ontbijtgranen af. Deze visuele referentie zorgt dat je neemt wat je nodig hebt. Je neemt vaak een
  veel grotere portie dan je denkt.
 • Dien je maaltijd eens op kleinere borden op. Het lijkt meer dan het is en je eet minder. Fact!
 • Natuurlijk gaat er niets boven een gezonde eigenbereide maaltijd, maar kant-en-klaar heeft wel een voordeel. De kans dat je te veel eet, is veel kleiner dan wanneer je zelf kookt. Vanzelfsprekend kies je beter voor een gezonde stoommaaltijd dan voor een lasagne.
  Maar dat wist je natuurijk al.

We verwachten natuurlijk je reacties! Wat gaat werken voor jou? Wat totààl niet? Welke tip is helemaal nieuw voor jou en wil je op slag proberen? Laat het hier weten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '