Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

Ook soa-testen worden er voor jongeren onder de 26 jaar gratis.

In Frankrijk wordt de morning-afterpil voor alle vrouwen gratis

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Frankrijk zet een grote stap vooruit op het gebied van een betere toegang tot anticonceptie, want vanaf volgend jaar zullen alle vrouwen er de morning-afterpil gratis kunnen afhalen bij de apotheek. Met die actie hoopt de Franse minister van Volksgezondheid seksuele voorlichting en preventie hoog op de agenda te zetten.

Vanaf 2023 zullen álle vrouwen in Frankrijk gratis een noodpil kunnen afhalen bij de apotheek, en dat ook zonder voorschrift en ongeacht de leeftijd. Eerder dit jaar maakte het land anticonceptie al gratis voor meisjes tussen de 18 en 25 jaar, omdat het opviel dat zij vanwege de kost steeds minder vaak naar de pil grepen. Daarnaast wil de Franse Onderwijsminister Pap Ndiaye in de toekomst met betere lessen seksuele voorlichting nog meer inzetten op zwangerschapspreventie en het vermijden van soa’s.

Gratis soa-test

Ook de Franse minister van Volksgezondheid François Braun wil seksueel overdraagbare aandoeningen uit de taboesfeer halen en laat via de krant 20 Minutes weten dat iedereen onder de 26 jaar zich, ook zonder voorschrift, vanaf 2023 gratis zal kunnen laten testen op soa’s. Op die manier hoopt hij een inhaalmanoeuvre te doen, want Frankrijk staat volgens de minister op het gebied van seksuele voorlichting ver achter in vergelijking met andere Europese landen. Bovendien is het ook een feit dat het aantal besmettingen met soa’s onder de Franse jongeren de voorbije jaren sterk is toegenomen.

Ook bij ons kan je een gratis soa-test doen als je jonger bent dan 25 jaar. Daarvoor kan je terecht bij een soa-centrum bij jou in de buurt. De klassieke morning-afterpil is bij ons, in tegenstelling tot Frankrijk binnenkort, enkel voor jongeren onder de 21 jaar gratis. Ben je ouder, dan betaal je er ongeveer € 15 voor, maar je moet er wel geen voorschrift gaan halen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '